Rakovina vaječníků z azbestu je novou nemocí z povolání

Praha – Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky schválil rozšíření seznamu nemocí z povolání. Od příštího roku se soupis rozšíří třeba o rakovinu vaječníků kvůli působení azbestu. Seznam nemocí platí od roku 1995, týká se chorob způsobených chemickými látkami, fyzikálními faktory, nemocí dýchacích cest, pohrudnice a pobřišnice, kožních nemocí, nemocí přenosných a nemocí kvůli jiným faktorům. Vedle toho vláda schválila i další podporu biopaliv až do roku 2020 a kývla na strategii dočerpání dotací na dopravní stavby. Ministerstvo dopravy má vypsat projekty za 32 miliard.

Vláda také upravila v seznamu nemoci takzvaných tíhových váčků mezi kostmi, svaly a úpony u kloubů, které vznikají z přetížení. Do třetí z celkových šesti kapitol seznamu se nyní dostala i rakovina vaječníků kvůli azbestóze. Naopak z ní zmizely choroby vyvolané prachem z cukrové třtiny.

Naposledy se soupis upravoval v roce 2011, ministerstvo práce nyní přišlo s novou verzí. Počítá se vznikem stále nových materiálů a technologií, které přinášejí nová zdravotní rizika. Mohou se tak objevit jiná poškození zdraví než dosud. Pokročil i výzkum v pracovním lékařství a jsou nové poznatky o příčinách chorob.

Vliv vdechovaných azbestových vláken na vaječníky byl prokázán teprve před několika lety. Riziko onemocnění se týká pracovnic v prostředích, ve kterých se zpracovávaly azbestové materiály – např. cementárny, doly nebo výrobny plynových masek. Maligní mezoteliom, jak se typu nádoru říká, se řadí k formám rakoviny, která vzniká v buňkách mezotelu – tenké vrstvě vystýlající některé dutiny lidského organismu a obalující řadu tělesných orgánů.

Kabinet podpořil i úpravu evidence úrazů, která má přispět ke zlepšení prevence. Podle statistik je v ČR ročně hlášeno:

  • 40 tisíc pracovních úrazů, z nich zhruba stovka smrtelných, a zhruba tisícovka případů nemoci z povolání.
  • Z hlediska pracovních úrazů jsou v největším riziku kvalifikovaní dělníci v zemědělství a lesnictví, řemeslníci a opraváři.
  • Nadprůměrné množství úrazů je mezi obsluhou strojů a zařízení a mezi pomocnými a nekvalifikovanými pracovníky.

Vláda schválila také podporu biopaliv v letech 2015 až 2020

Podpora biopaliv v dopravě bude pokračovat i v letech 2015 až 2020. Vyplývá to z materiálu ministerstva zemědělství, který dnes schválila vláda. Česko se před pěti lety podobně jako další členské země EU zavázalo k tomu, že do roku 2020 nahradí desetinu benzínu a nafty v dopravě obnovitelnými zdroji. Podpora spočívá v úplném osvobození, snížení nebo vrácení části spotřební daně z čistých a vysokoprocentních biopaliv podle zákona o spotřebních daních. Schválený dokument navazuje na program podpory, který platí od července 2009 a skončí za rok. Podle programu mají být i nadále všechna čistá biopaliva a jejich vysokoprocentní směsi zvýhodněny úlevou na spotřební dani z minerálních olejů. U dvou typů biopaliv, bionafty B100 a ethannolu E85, bude nově snížena míra poskytované podpory. E85 bude zdaněno částkou 20 haléřů na litr a B100 částkou 50 haléřů za litr.

Kabinet kývl i strategii dočerpání dotací

Strategii dočerpání peněz z EU u jednotlivých operačních programů probrala vláda se zaměřením na každý jednotlivý bod a schvália ji, řekl po jednání ministerský předseda Bohuslav Sobotka. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že mimo jiné navrhuje přesun peněz v rámci operačních programů s cílem uvolnit více než 6,5 miliardy korun tam, kde jsou připravené a kvalitní projekty.

Podle MMR by ČR za letošní rok mohla nedočerpat evropské finance v objemu až 24,4 miliardy korun. Ministryně Věra Jourová po jednání vlády doplnila, že fakticky by ztráta mohla být kolem 12 miliard korun, premiér pak dodal, že ztráta 24 miliard korun představuje pesimistický scénář. „Jsem ale pevně přesvědčen, že ministři přijmou taková opatření, aby se tento scénář nenaplnil,“ uvedl.

Podle ministerstva pro místní rozvoj jsou nejvíce ohroženy ztrátou v čerpání dotací z EU:

  • Operační program Životní prostřední (10 miliard)
  • Integrovaný operační program (2,2 miliardy)
  • OP Výzkum a vývoj pro inovace (9,8 miliardy)
  • Regionální OP Severozápad (1,6 miliard)
  • OP Praha-Adaptibilita (0,9 miliardy)

Vláda se zaobírala i servisem a opravou vrtulníků řady Mi za více než miliardu korun, to by pro českou armádu měl v příštích čtyřech letech opět zajišťovat státní podnik LOM Praha. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vládu seznámil i s dalšími zakázkami za více než 100 milionů korun.