Distributor a míchač jedovatého alkoholu se zodpovídají ze smrti 3 lidí

Ostrava - Jaromír Pánek a Šimon Kramarčík z Českého Těšína se před krajským soudem v Ostravě zodpovídají z otrav jedovatým alkoholem. Pánek líh s příměsí metanolu podle obžaloby distribuoval, Kramarčík z něho v garáži míchal alkohol, který prodával ve svém obchodě. Tři jeho zákazníci po vypití jedovatých lihovin zemřeli, pět jich skončilo v nemocnici.

Oběma obžalovaným hrozí vysoké tresty. Pánek byl podle žalobce přímo napojený na míchče smrtícího alkoholu Rudolfa Fiana z hlavní metanolové kauzy, kterého zlínský soud nepravomocně odsoudil za obecné ohrožení na doživotí. Podle státní zástupkyně Pánek prodal nejméně 120 tisíc litrů neoznačeného lihu nejasného původu. Muž odmítl vypovídat na policii i před soudem, nekomentuje ani možné propojení s hlavami alkoholové mafie.

Postoj Šimona Kramarčíka k obžalobě je vstřícnější. „Je mi líto, co se stalo. Všem jsem se už omluvil. Kdybych věděl, že ten líh je životu nebezpečný, nikdy bych z něho alkohol nevyráběl a neprodával bych ho,“ tvrdil Kramarčík, který nicméně své pančované nápoje prodával i v době, kdy už umírali první otrávení lidé. A přiznal, že tušil, že ani jeho láhve nemusí být v pořádku. „Některé láhve jsem vylil a rozbil. Měl jsem strach, že i můj alkohol je špatný. Slyšel jsem ve zprávách, co se děje,“ doznal.

Jaromír Pánek je podezřelý z distribuce lihu obsahujícího metanol. Odmítá vypovídat.
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Velké štěstí měl jeho zákazník Jaroslav Pulec, který si u Kramarčíka koupil rum - pro seniora byla především lákavá jeho nízká cena. Kramarčík prodával litr rumu za 70 korun, originál stál 220. „Pil jsem tento rum v sobotu a v neděli. Dával jsem si ho do čaje. Asi tak pět panáků za den. V pondělí jsem už začal mít problémy. Přestával jsem vidět barvy,“ líčil muž. Slyšel o otravách v televizi, tak šel k lékařce, která mu hned zavolala sanitku. Dostal se z toho bez následků. Tvrdí, že mu pomohla domácí slivovice, kterou pil v nemocnici. „Lékař mi ji otestoval. Dal jsem si tři deci. Také jsem dostal speciální léky,“ popisoval.

Krajský soud v Ostravě v pondělí zahájil hlavní líčení, které bude pokračovat výslechem svědků.

Otravy metanolem

Po vypití alkoholu s metanolem zemřelo v Česku padesát lidí, asi 140 dalších se přiotrávilo, někteří mají těžce poškozené zdraví. Například Vladimír Lipina z Havířova oslepl. První člověk zemřel na následky požití pančovaného alkoholu v září 2012. Z otrav se zodpovídá několik desítek lidí. Policie v té souvislosti odhalila také největšího českého distributora nelegálního lihu Radka Březinu, který je obžalovaný z obrovských daňových úniků. Tak rozsáhlé otravy nemají v Česku obdobu.

Ostravský soud rozplétá další větev metanolové kauzy (zdroj: ČT24)