Kvízomaty - nový fenomén hazardu. Ministerstvo slibuje boj

Praha - Provozovatelé hazardu se domnívají, že přišli na způsob, jak obejít zákaz výherních automatů. Pořídili si tzv. kvízomaty, které před zahájením hry pokládají gamblerům jednoduché otázky. Jenže podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) jde i provozování kvízomatů postihovat podle současných zákonů.

„Je třeba plně uplatňovat stávající možnosti, tzn. postih podle paragrafu 252 – neoprávněné provozování loterijních a jiných výherních zařízení,“ uvedla ministryně. To, že lze pod tento paragraf zahrnout i kvízomaty, dokládají podle ní znalecké posudky, které má ministerstvo k dispozici. „Budeme postupovat důrazně, důsledně a rychle. Je to fenomén, který se šíří a který organizovaný zločin považuje za jeden z možných způsobů jak obejít stávající právní úpravu,“ dodala Válková. 

Podle Válkové by se měli policisté a žalobci domluvit, aby v souvislosti s kvízomaty zahajovali trestní stíhání, přestože tyto přístroje nejsou popsány ve skutkové podstatě trestného činu. „Důležité je mít odvahu uplatňovat trestní zákoník, který podle mého přesvědčení už má trestné činy skutkové podstaty, které umožňují postihnout takovéto jednání. V podstatě nechápu, proč je s tím teď velký problém,“ uvedla Válková.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který dnes s Vákovou jednal, by se kvůli této problematice, ale i dalším věcem měli pravidelně žalobci s policisty scházet. „Jsme připraveni na společný postup, protože jiná cesta není možná,“ uvedl Chovanec.