Zvrat v kauze Lidových domků. Žalobci zrušili stíhání obviněných

Praha – Městské státní zastupitelství v Praze po dvou měsících zrušilo stíhání dvou čelných představitelů společnosti Lidové domky. Ta lákala lidi na koupi novostaveb za Prahou a inkasovala zálohy, klienti se však bydlení na periferii nikdy nedočkali. Podle žalobců nejde prokázat, že si muži své klienty záměrně okradli.

UDÁLOSTI: Žalobci zrušili obvinění v kauze Lidové domky (zdroj: ČT24)

V roce 2006 společnost Lidové domky 350 klientům slíbila, že v obci Sibřina nedaleko Prahy vybuduje areál malých levných domků (s cenou do tří milionů). Od lidí vybrala až 50 milionů na zálohách s tím, že zajistí převod pozemků od původních majitelů na nové zájemce. Firma rovněž měla naplánovat samotnou podobu satelitní vesničky a zavést základní sítě, byla tedy pouhým prostředníkem.

Pozemek, na němž plánovala domy stavět, platil ale v danou chvíli za ornou půdu. Firma slibovala start projektu ve chvíli, kdy zastupitelstvo změní územní plán, obec ale následně masivní výstavbu odmítla a na stavební parcelu ho nezměnila. Klienti už však většinu peněz zpátky nedostali a samotná firma zkrachovala.

Policie případ vyšetřovala sedm let a dva představitele firmy nakonec počátkem léta obvinila. Stíhání ovšem nyní podle informací ČT zrušili pražští žalobci, neboť, jak uvádí mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová, „nebyl prokázán úmysl podezřelých si svěřenou věc – tedy finanční prostředky – přisvojit“.

Kde měly Lidové domky stát?

Klienti: Dělají si z nás legraci

Rozhodnutí žalobců vyvolalo u klientů společnosti pobouření. „Mám pocit, že si z nás dělají legraci. My jsme dali peníze na projekt Lidové domky a oni (jednatelé firmy) je použili na úplně něco jiného,“ uvádí Alena Janíková, jedna z bývalých zájemkyň o bydlení za Prahou.

Že převážnou většinu peněz klientů vedení firmy utratilo za věci, které s projektem vůbec nesouvisely, přitom tvrdil už správce konkurzní podstaty Lidových domků. Jednatel firmy Pavel Hric podle něj například vyplatil třináct milionů za údajné poradenství důchodci, který zemřel jako nemajetný.

Případem se v minulosti zabýval i Filip Černý z týmu Reportérů ČT; Hric tehdy odmítl říct, co se s penězi klientů stalo. „Mě bude pořád někdo nachytávat na otázkách, co a jak a kde. A každý se bude zajímat o to, kam dal Hric peníze,“ prohlásil neurčitě (více zde).

Policii se krátí čas. Za půl roku bude případ promlčený

Podle právničky Hany Marvanové, jež se zabývala obdobnou kauzou H-System, by se klienti zkrachovalých Lidových domků měli obrátit na vrchní státní zastupitelství. Městští žalobci nyní rozhořčení lidí, kteří se nového bydlení nikdy nedočkali, zmírňují slovy, že vyšetřování celé kauzy ještě definitivně neskončilo. „Státní zástupkyně uložila policejnímu orgánu konkrétní pokyny k dalšímu prověřování věci,“ prohlásila mluvčí Zenklová.

Vyšetřovatelé, kteří se k prvnímu obvinění propracovávali sedm let, si ale musí pospíšit. Pokud jejich práce neskončí do února příštího roku, kauza bude promlčená. Samotní klienti tak už ani nedoufají, že by se celý případ mohl dočkat rozuzlení. „S ohledem na to, jakým způsobem a jakou rychlostí se případ řeší, si myslím, že to skončilo. Lidé zůstanou bez peněz,“ uzavírá Alena Janíková.