Nový trik prodejců: Do bytů se snaží vetřít jako falešní pracovníci VZP

Praha – Agresivní prodejci, kteří se zaměřují na seniory, přišli s novým způsobem, jak z nich vylákat peníze nebo se vetřít k nim domů. Vydávají se za zaměstnance Všeobecné zdravotní pojišťovny, kteří kontrolují zdravotní stav. Místo toho pak prodávají předražené zboží. Pojišťovna před těmito prodejci varuje – zaměstnanci VZP prý nic neprodávají a ani nepotřebují chodit do domů či bytů.

VZP varuje před falešnými prodejci (zdroj: ČT24)

Jeden případ se stal na Svitavsku v obci Koclířov. Prodejci si tam vytipovali starší manželský pár: ženě tvrdili, že k ní přijde lékař s pracovníky VZP, bude jí měřit tlak a vyšetří ji. Vysvětlovali to tím, že v atmosféře probíhají určité jevy mající vliv na zdravotní stav člověka, a oni prý začali měřit chod srdce. Dokonce prý hrozili amputací dolní končetiny. Jenže manželé zavolali na VZP a tam zjistili, že pojišťovna s telefonátem nemá nic společného.  

„VZP doporučuje svým klientům, aby do bytu nepouštěli nikoho, kdo by se vydával za pracovníka VZP. Nelze vyloučit, že v uvedeném případě šlo o trik zlodějů, jak se vloudit k ženě a okrást ji,“ uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.  

Další případ zaregistrovala VZP tento týden na Vysočině. Ve Žďáru nad Sázavou a ve Velkém Meziříčí přišli na pobočky nezávisle na sobě starší muž a mladá maminka. Oběma kdosi telefonem oznámil, že vyhráli zubní kartáček, pastu a vybavení pro dentální hygienu. Jako klienti VZP prý mají možnost koupit si je výhodně za 1000 korun. V opačném případě prý budou mít problém s proplácením zdravotní péče.  

Pojišťovna klientům radí, aby nevpouštěli domů nikoho, kdo by se vydával za pracovníka pojišťovny. VZP totiž nikdy nechodí za klienty do bytů a lidé by také neměli kupovat zboží od nikoho, kdo tvrdí, že jedná jménem VZP. Pojišťovna nic neprodává - zákon jí dokonce komerční aktivity zakazuje.  

Pokud se jménem VZP na někoho obrátí člověk, o němž má oslovený pochybnosti, měl by si telefonátem na pobočku VZP ověřit, zda skutečně jde o akci pojišťovny. Od ledna tohoto roku totiž platí přísnější zákon o ochraně spotřebitele a prodejci hledají nové způsoby, jak zboží udat hlavně seniorům.