Soud zamítl Rittigovu žalobu na Transparency International

Praha – Lobbista Ivo Rittig neuspěl se žalobou na Transparency International (TIC) kvůli jejímu tvrzení, že je v pozadí podezřelého obchodu se solárními elektrárnami. Žádal 100 000 korun a veřejnou omluvu, pražský městský soud ale jeho žalobu zamítl. Rozsudek není pravomocný.

Žaloba se týkala vyjádření šéfa organizace Davida Ondráčky z loňského března v pořadu Otázky Václava Moravce. Ondráčka tehdy řekl, že Rittig údajně figuruje ve „fotovoltaické kauze Amun.Re a je v pozadí obchodů“. Případ byl podle Rittiga popisován „v negativním světle“, přičemž prý šlo o podezřelý nákup solárních elektráren a byl to obchod za pět miliard korun, ve kterém má policie údajně zásadní důkazy.

Ritttig tvrdí, že s případem Amun.Re nemá nic společného. Výrok je tedy podle něj nepravdivý a vyvolává dojem, že je do kauzy s kriminálním podtextem zapleten. Dotýká se to prý Rittigovy občanské cti a lidské důstojnosti. Podle soudkyně Dagmar Stamidisové se ale televizní pořad dotýkal osoby Rittiga jen okrajově a v podstatě šlo pouze o úvahu, která zapadala do kontextu pořadu. Ondráčka podle soudkyně nezasáhl do osobnostních práv žalobce. „Žalobce je osobou veřejného zájmu, kterou se zabývají všechny sdělovací prostředky a může se v nich bránit,“ uvedla Stamidisová.

Soudkyně: Je prokázané, že Rittig v kauze nějakým způsobem figuroval

Před soudem se rozebírala složitá struktura Amun.Re, na kterou je navázáno několik dalších firem. Figurují mezi nimi například společnosti, v nichž mají podíl advokáti zastupující Rittiga. Analytik TIC Stanislav Beránek před soudem uvedl, že na jednu ze solárních elektráren v Ralsku je napojena firma se sídlem na Kypru, kde údajně figuruje přímo Rittig. „Soud má za to, že i byla prokázána pravdivost tvrzení, že pan žalobce v této kauze nějakým způsobem figuroval,“ řekla Stamidisová při čtení rozsudku.

Média v minulosti spekulovala o Rittigově možném podílu na transakci, při které polostátní energetická společnost ČEZ odkoupila za pět miliard korun obří solární elektrárny u Ralska a Mimoně od neprůhledné společnosti Amun.Re. Podle kritiků byl obchod pro ČEZ nevýhodný a o transakci se zajímá policie. Protikorupční policie také zkoumá podezření, že elektrárny získaly povolení k výrobě podvodem a vysoké státní dotace na sluneční elektřinu pobírají neprávem. ČEZ podezření odmítá.

Rittig se údajným nepravdivým tvrzením brání také v dalších kauzách. Soudí se například s Nadačním fondem proti korupci, vydavatelstvím Economia nebo ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Šéf TIC Ondráčka uvedl, že ani případné žaloby neodradí protikorupční iniciativy od jejich aktivity. „V poslední době lze sledovat aktivitu osob označovaných souborně za kmotry, které se snaží civilními žalobami na ochranu osobnosti zatlačit do defenzívy ty, kteří dlouhodobě upozorňují na jejich nekalou činnost,“ dodal advokát TIC Václav Láska.

Vydáno pod