Chládek chce v příštích letech miliardy plánům navzdory

Praha – Ministr školství Marcel Chládek chce pro svůj resort v příštích letech získat jednu až dvě miliardy korun. Je přesvědčen, že nebude vyhnutí – zvýšení rozpočtu podle něj bude nutné po zavedení kariérního řádu učitelů, se kterým bude souviset růst platů. Více peněz bude potřeba také na modernizaci vybavení škol. Střednědobý výhled vývoje státního rozpočtu přitom počítá v letech 2016 a 2017 se snižováním výdajů na školství.

Marcel Chládek chce, aby stát změnil své rozpočtové plány a postupně přidával peníze na školství, až bude rozpočet resortu o jednu až dvě miliardy vyšší. Střednědobý výhled vývoje státního rozpočtu bude podle něj třeba změnit. „Nejen já, ale také celá řada kolegů s ním nesouhlasila. Pokud já budu ministr, tak zásadně nebudu souhlasit se snižováním prostředků do českého školství,“ podotkl Chládek.

Nejvíce peněz půjde na platy, Chládek o nich jednal s hlavou odborů

Již v příštím roce má školství dostat o 4,2 miliardy více oproti letošnímu rozpočtu. Podle poslankyně TOP 09 Anny Putnové ale bude mít ve skutečnosti resort méně peněz kvůli výpadku peněz z evropských fondů. Ministr je přesvědčen, že bude nutné zvyšovat státní příspěvek na školství i v dalších letech. „Pokud české školství opravdu chceme někam posunout, tak musíme navyšovat rozpočet i v budoucnu,“ řekl Marcel Chládek. Peníze chce resort využít především na investice pro rozšiřování kapacit mateřských a základních škol a na rozvoj vysokých škol.

Největší část peněz ale půjde na platy ve školství. O těch dnes jednal Chládek s předsedou školských odborů Františkem Dobšíkem. Dohodli se na definitivní podobě platových tabulek. „Od poslední zveřejněné verze jsou tam drobné změny. Je tam větší progrese a větší zohlednění praxe učitelů,“ uvedl Chládek. Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství to přivítal. Vnímá to jako nápravu stavu, kdy bylo v roce 2011 výrazně přidáno jen začínajícím učitelům. „Vítáme to, velmi pozitivně to oceňujeme jako první krok k nápravě odměňování obecně,“ řekl Dobšík.

Putnová: Platy se rozdělují plošně, nemá to tak být

Ministerstvo ale podle opozice rozděluje peníze mezi zaměstnance nevhodným systémem. „Pan ministr rozděluje tyto prostředky do regionálního školství plošně, bez ohledu na kariérní řád. Jde proti systému kvality, který tak často zmiňuje,“ uvedla Anna Putnová. Kariérní řád si ale podle Chládka vyžádá další výrazné zvyšení rozpočtu. Řád totiž předpokládá, že budou učitelé po několika letech praxe skládat atestace. Za každou by se jim pak o několik tisíc korun zvýšil plat. „Budeme potřebovat další navýšení,“ poznamenal ministr. Peníze budou podle něj potřeba také na další modernizaci vybavení škol.