VOLEBNÍ VÝSLEDKY: Když jsou vítězové poraženými a poražení vítězi

Vzato čistě matematicky, vítězem voleb je hnutí ANO těsně následované sociálními demokraty. Výsledky ale nejsou absolutní veličinou, je třeba je také srovnat s očekáváními a s výsledky voleb minulých. V tomto kontextu úspěch ČSSD značně bledne, naopak lidovci se mohou radovat z upevnění své pozice. Úspěch ODS sice není tak fenomenální, jak naznačoval její šéf Petr Fiala, přesto se občanským demokratům podařilo zastavit či spíše zpomalit propad. Nečekaný úspěch překvapil samotné Piráty, kteří se historicky poprvé dostali do pražského zastupitelstva a v Mariánských Lázních dokonce zvítězili. Úspěch slaví také původně recesistická inciativa Žít Brno. Mnoho důvodů k radosti naopak nemají komunisté a TOP 09, naprostý propad pak zaznamenalo Hnutí pro Prahu.

ANO – nejednoznačný vítěz voleb

„My, kteří jsme se nikdy komunálních voleb neúčastnili, jsme je vlastně vyhráli,“ hodnotil volby šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „ANO není jednoznačným vítězem,“ oponuje politolog Petr Just, který upozornil na neochotu ostatních stran s hnutím na radnicích spolupracovat, stejně jako na jeho nejistý výsledek ve druhém kole senátních voleb. „ANO je hnutí, vůči kterému se všichni vymezují,“ soudí si politolog. Politologové také poukazují na nejistou budoucnost hnutí, které vzniklo jako strana jednoho člověka s do značné míry protestním programem. "Hnutí může ohrozit to, co ho přivedlo k úspěchu: jednoduchý slogan Bude líp zaštítěný úspěšným podnikatelem Babišem,„ řekl politolog Josef Mlejnek. “Babiš už nebude moci program stavět jen na kritice,„ potvrdil Just s tím, že voliči nyní od ANO očekávají konkrétní program a dodal, že “stabilizace členské základny bude ještě muset pokračovat".

Andrej Babiš, jeho přítelkyně Monika a Andrea Krnáčová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Lidovci upevnili pozici

Nejmenší vládní strana dosáhla nejsilnějšího zastoupení na obecní úrovni: lidovci mají o stovku zastupitelů víc než dosud a k tomu šanci dostat svých devět adeptů do horní komory. „Lidovci udrželi svou pozici především v komunální moravské politice,“ řekl Mlejnek. KDU-ČSL se tak definitivně vrátila na politickou mapu. „Velká města se často chovají podle celostátního vzoru. Je velmi důležité, že zde se vracíme zpátky,“ vidí výsledek voleb pozitivně vicepremiér Pavel Bělobrádek. Lidovci bodovali i v Praze, kde se před volbami spojili do trojkoalice se zelenými a STAN, v jiných velkých a středních městech zase uspěli ve spojení s Piráty nebo zelenými. „Zdá se mi, že se dlouhodobý ústup lidovců zastavil,“ zdůvodnil úspěch strany Lubomír Kopeček mimo jiné tím, že při působení ve vládě jsou lidovci viditelnější. Volební výsledek lidovců chválil v Otázkách Václava Moravce i filozof Václav Bělohradský: „Lidová strana, která je tradiční v našem politickém systému, dokázala, že má lokální kořeny, což patří k tradici té strany.“

V letošních volbách KDU-ČSL získala 4,91% hlasů, v roce 2010 to bylo 5,47 procenta.

Piráti se vynořili v Praze i Mariánských Lázních, slaví historický úspěch

Poté, co v evropských volbách skončili před branami europarlamentu, v pražském zastupitelstvu obsadí Piráti čtyři křesla. Just poukázal na to, že pro Piráty bylo velkým úspěchem, že se do pražského zastupitelstva vůbec dostali. „Bude to určitě tématem jejich dalších kampaní,“ myslí si politolog, podle něhož Piráti při sestavování radniční koalice nesehrají výraznou roli. „My jsme od počátku říkali, že koalice pro nás nepřichází v úvahu, my budeme v opozici,“ řekl lídr Pirátů Jakub Michálek s tím, že počítá s nějakým modelem podpory koaliční rady. Zato v Mariánských Lázních nejspíš bude pirátský starosta. Piráti v lázeňském městě vyhráli s náskokem téměř 10 % před druhým hnutím ANO. „Je to překvapivé. My jsme si v optimistických prognózách říkali, že bychom mohli oslovit tak 12 % občanů, a nakonec to bylo skoro o deset víc. To jsme nečekali. Máme radost, že náš program oslovil lidi. Máme z toho respekt,“ řekl lídr kandidátky Ondřej Knotek.

Matěj Hollan z Žít Brno při volbách do obecního zastupitelstva v roce 2014
Zdroj: Facebook/Žít Brno RIP

Malé strany se prosadily i ve velkých městech, Brno žije s Žít Brno

Vítězi voleb jsou ale i malé a nově vzniklé formace. „Samozřejmě malá hnutí mohou zamíchat výsledky, kdy budou použita k obejití nějakého očekávaného partnera,“ okomentoval Just. V Brně slavil nečekaný úspěch spolek Žít Brno s podporou Pirátů, původně recesistická inciativa spojená se jménem Matěje Hollana. „Mimořádný úspěch lokálních aktivistů ukazuje, že voliči jsou i ve velkých městech schopni nakonec se zorientovat a v relativně velkých počtech prosazovat svůj zájem na zlepšení politické kultury,“ napsal ve své glose pro Deník Referendum politický publicista a někdejší lídr zelených Jakub Patočka.

ČSSD – Vítězství i prohra zároveň

„Částečným vítězem je ČSSD, protože nějakým způsobem udržela svou stabilní pozici,“ myslí si Mlejnek. Co do zisku hlasů v komunálních volbách byli sice sociální demokraté druzí za ANO, na druhou stranu ztratili mandáty i statutární města a doufají, že získají alespoň roli v rodících se koalicích. „Největší ztrátu, obzvlášť pokud jde o krajská a statutární města, utrpěla ČSSD,“ poukázal Just na propad sociálních demokratů i ve městech jako Brno či Ostrava, kde byli tradičně úspěšní. Výrazně hůř než v předchozích volbách dopadla ČSSD i v Praze.

V letošních volbách ČSSD získala 12,65 % hlasů, v roce 2010 to bylo 19,68 procenta.

Celkový zisk mandátů ve volbách do zastupitelstva 2014
Zdroj: ČT24

ODS – Spokojení poražení

Přestože oproti minulým volbám občanští demokraté utrpěli značnou ztrátu, celkově slaví strana úspěch: ziskem hlasů i mandátů se dostala před TOP 09 a vrátila se tak na pozici vedoucí pravicové strany, přestože současný zisk je zlomkem dřívější podpory voličů. „Tohle je tristní výsledek ve srovnání s tím, jaké pozice ODS zaujímala v minulosti,“ myslí si Kopeček. Při pohledu na to, v jaké kondici ale strana do voleb šla, je konečný výsledek slušný, a to i v Praze, kde ODS dosáhla na 11 % hlasů. „V případě ODS nepokračuje propad, otázkou je, zda je to už odražení ode dna,“ okomentoval Just. „Jsme na cestě, abychom vybudovali silnou pravicovou stranu, která v této zemi bude opět vyhrávat volby,“ nepochybuje předseda ODS Petr Fiala.

Zatímco v letošních volbách ODS získala 9,01% hlasů, v roce 2010 to bylo 18,78 procenta.

TOP 09 ztrácí pozici pravicového lídra

„Poraženým letošních voleb je TOP 09,“ myslí si politolog Lukáš Valeš. V Praze, kde TOP 09 byla nejsilnější stranou, ji porazilo hnutí ANO. „Pan Hudeček asi nečekal tento výsledek, pravděpodobně už balí kufry,“ řekl Just k pražským volbám. Přestože TOP 09 na radnicích ztratila přes 700 křesel, do koalic s hnutím ANO se nežene. V obvodech, kde ve druhém kole senátních voleb bojuje ČSSD proti ANO, vyzývá dokonce k podpoře tradiční strany. „Andrej Babiš primárně cílí na pravicové voliče, tedy bývalý elektorát ODS a právě TOP 09,“ vysvětluje Mlejnek rivalitu ANO a TOP 09. „Babiš vyfoukl pravici část programu,“ dodal s poukazem na Babišovo heslo o řízení státu jako firmy. „TOP 09 se prezentuje jako zavedená strana, zatímco ANO se označuje za nové hnutí,“ poukázal Mlejnek na pouhé dva roky rozdílu v době od založení obou stran. Dalším z důvodů neúspěchu TOP 09 by mohl být dobrý výsledek, jehož dosáhla některá sdružení, která stejně jako dříve TOP 09 míří na mladší a vzdělanější voliče z větších měst.

V letošních volbách TOP 09 získala 8,4% hlasů, v roce 2010 to bylo 9,46 procenta.

Tomáš Hudeček
Zdroj: ČT24

KSČM neuspěla v komunálních ani senátních volbách

Porážka na komunální i senátní úrovni, tak shrnují výsledky komunisté. Žádný jejich kandidát nepostoupil do druhého kola boje o horní komoru. V zastupitelstvech budou mít zhruba dva a půl tisíce lidí. V posledních dvou sněmovních volbách se totiž objevily nové politické subjekty, které logicky předtím nevládly a mohly se tak deklarovat také jako protestní. Uzmuly tak komunistům jistou část voličů, zejména těch, kteří nejsou komunisté, ale berou komunistickou stranu jako alternativu," vysvětlil Tomáš Lebeda ve Speciálu ČT24. Předseda KSČM Vojtěch Filip ale nepovažuje dosavadní výsledky voleb za prohru. Jde podle něj o reálný stav současného rozložení politických sil v zemi.

V letošních volbách KSČM získala 7,8 % hlasů, v roce 2010 to bylo 9,56 procenta.

Hnutí pro Prahu totálně propadlo

S pouhými 2,4 % zisku nemůže v Praze o úspěchu rozhodně hovořit lídr Hnutí pro Prahu Zbyněk Passer. Hnutí přitom Prahu zaplavilo masivní předvolební kampaní, do které jistě investovalo nemalé prostředky. Úspěchu se nedočkala ani formace A co Brno?, kterou finančně podporoval podnikatel Ladislav Chodák.

  • V komunálních volbách bylo úspěšné hnutí ANO, které bodovalo ve velkých městech včetně Prahy. Co do celkového počtu zastupitelů se ze sněmovních stran dařilo KDU-ČSL. Lidé jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů místním sdružením nezávislých kandidátů. Mezi poražené komunálních voleb patří ČSSD, KSČM a zejména ODS, která zhruba polovinu křesel na radnicích ztratila. V senátních volbách ve většině obvodů postupují do druhého kola kandidáti ČSSD.