Policie o útoku ve škole: Žena si místo vybrala náhodně, na internetu

Žďár nad Sázavou - Policie zveřejnila detaily útoku, který psychicky nemocná žena provedla tento týden v obchodní škole ve Žďáru nad Sázavou a při kterém zemřel šestnáctiletý mladík. Útočnice si místo vybrala náhodně na internetu, k činu použila dvaceticentimetrovou repliku vojenského nože a podle výpovědi bylo jejím cílem, aby ji zásahová jednotka zastřelila.

Útočnice přijela do Žďáru nad Sázavou už v pondělí. Bydlela v hotelu. „To, že přijela právě do Žďáru nad Sázavou, byla veliká náhoda. Z města ani z okolí nepochází,“ informoval na tiskové konferenci Pavel Kubiš, šéf kriminálky vysočinské policie. „Nezávisle na tomto činu hledala něco na internetu, a když se objevil název Žďár nad Sázavou, rozhodla se, že do Žďáru pojede.“ Stejně náhodný byl podle kriminalistů také výběr Střední školy obchodní a služeb. Nejednalo se o záměr.

Šestadvacetiletá psychicky labilní žena školu obešla a zjistila, kde jsou vchodové dveře. Kolem půl osmé vstoupila do budovy, přešla do prostoru šaten a s nožem v ruce bez varování zaútočila na sedmnáctiletou studentku. „Jednalo se repliku vojenského nože s délkou čepele 21 centimetrů. Tímto nožem jí způsobila bodnořezné poranění na ruce, je předpoklad, že útok směřoval na břišní dutinu,“ přibližuje detaily útoku Kubiš.

Vyjednavač zachránil zajaté studentce život

Studentky se v tu chvíli zastal její o rok mladší spolužák, student druhého ročníku oboru kuchař a člen dobrovolných hasičů. Tím na sebe přitáhl pozornost útočnice. Bodla ho do hrudníku a způsobila mu tak závažná poranění, kterým chlapec podlehl. Posléze se pokusila znovu dostihnout napadenou dívku, použila i ruční pepřový sprej, ale nepodařilo se jí studentku zajmout jako rukojmí. Vybrala si proto jinou žačku.

„Bodla ji nožem do břicha, chytla ji a odtáhla do části šaten, kde ji držela jako rukojmí. Nůž měla přiložený k jejímu krku,“ dodává Kubiš. Záchranáři se mezitím snažili zachránit život krvácejícího mladíka. Policejnímu vyjednavači se nakonec podařilo ženu přesvědčit, aby dívku propustila – studentku sám zastoupil a zachránil jí tím život (více zde). Následně zakročila zásahová jednotka a útočnice byla zadržena.

Při druhém výslechu žena vyjádřila lítost

K motivu útoku se kriminalisté nechtěli podrobněji vyjadřovat. „V průběhu toho, jak útočila na chlapce i na děvčata, opakovaně pronášela, že chce, aby policie zavolala zásahovou jednotku a ta aby ji zastřelila,“ informoval Kubiš. Žena, na kterou soud včera uvalil vazbu, prošla už dvěma výslechy. Po obvinění z trestného činu vraždy a držení rukojmích pachatelka prohlásila, že svého činu lituje. Ženu, která nebyla v minulosti soudně trestána, policie ve středu Za vraždu a braní rukojmích jí hrozí 15 až 20 let vězení či výjimečný trest.

Útočnice neměla podle prvotních testů v krvi alkohol ani drogy. Policie bude nyní zkoumat její zdravotní stav. Bude chtít vědět, zda mohla rozpoznat, čeho se dopouští, a zda mohla svému jednání zabránit. Již dříve se totiž léčila v Psychiatrické nemocnici v Opavě kvůli pokusu unést sedmiletou dívku a kvůli zranění vychovatelky; soud později změnil léčbu z ústavní na ambulantní – místo hospitalizace tak jen docházela na vyšetření.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v souvislosti s vraždou hovořil o systémovém selhání státních institucí. Chce nechat prověřit postup soudů, státního zastupitelství i nemocnice. Propuštění ženy označil za systémovou chybu i prezident Miloš Zeman. Ředitel opavské psychiatrie Ivan Drábek rezignoval.

Policejní psychologové budou ve žďárské škole působit do konce týdne. „Budeme pokračovat v rozhovorech se studenty i pedagogy. Studenti mají do konce týdne také možnost neúčastnit se vyučování,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. Ve městě podle ní stále platí zvýšená bezpečnostní opatření, která by měla přispět ke zklidnění situace.  Na případu již začala pracovat i školní inspekce. „Zahájili jsme přípravu plošného prověřování zajištění škol a školských zařízení v oblasti a ochrany zdraví,“ prohlásil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Poslední rozloučení proběhne na Zelené hoře

Poslední rozloučení se zabitým studentem proběhne v pondělí 20. října ve 12 hodin ve smuteční síni na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Kromě rodiny se ho zúčastní také spolužáci a kamarádi, vedení školy i zástupci města a kraje. Studenti z obchodní školy půjdou na Zelenou horu pěšky po skupinkách přímo ze školy. „Máme domluveno s rodinou, že žáci se pohřbu zúčastní. Všechno projednáme v pátek, účast bude dobrovolná, uzpůsobíme tomu vyučování,“ řekl ředitel školy Zdeněk Musil.

Město na svých webových stránkách vytvořilo kondoleční listiny, kde mohou lidé vyjádřit svou účast. Přímo na mětském úřadu bude od pátečníhio rána vytvořeno pietní místo, kde bude možné podepsat kondolenční archy až do středy 22. října. Další pietní místo spontánně vzniklo u školy.