Česko zavádí opatření proti ebole. Příletové karty a zdravotní kontroly

Praha – Hlavní hygienik Vladimír Valenta vydal nařízení, kterým zavedl zdravotní kontroly na letištích, které mají zabránit šíření viru ebola. Pasažéři mezinárodních letů budou už na palubě letadla vyplňovat příletové karty a pokud budou cestovat ze západní Afriky, česká je zdravotní prohlídka. Jejich zavedení již schválila bezpečnostní rada státu, povinné budou od úterního rána. Ebola v západní Africe usmrtila přes 4,5 tisíce lidí.

Západoafrické země, kde se stále šíří smrtící krvácivá horečka ebola, se dostávají do izolace. Státy, které se zavlečení nemoci obávají, ruší přímé letecké spoje a zavádějí dodatečné kontroly na letištích. V Česku sice žádné pravidelné lety z Afriky nepřistávají, přesto v Praze, Brně, Ostravě, Pardubicích i Karlových Varech budou kontroly rovněž probíhat.

Všichni pasažéři mezinárodních letů budou muset vyplnit karty s údaji o pobytu v zahraničí. Na Letišti Václava Havla bude cestující ze západní Afriky čekat zdravotní prohlídka s měřením teploty. „Pro zahraničního občana hrozí, že mu bude odmítnut vstup do České republiky,“ popsal hlavní hygienik Vladimír Valenta možné důsledky neúspěšné kontroly. Na ostatních letištích se budou karty sbírat, lidi v riziku pak navštíví lékař.

Co se bude vyplňovat?

  • Jméno a příjmení
  • Rok narození
  • Číslo občanského průkazu nebo pasu
  • Telefonický kontakt
  • Číslo letu
  • Den nástupu letu
  • Pobyt v období do 42 dnů před přistáním na území České republiky v Guinejské republice, Liberijské republice nebo Republice Sierra Leone
  • Místo pobytu v ČR v období do 42 dnů po příletu
  • Datum plánovaného opuštění ČR v období do 42 dnů po příletu

Podle Valenty umožní příletové karty odhalit lidi, kteří přišli do kontaktu s člověkem, u něhož je podezření na nákazu krvácivou horečkou ebola. Kdo kartu nevyplní, dopustí se přestupku a může mu být uložena pokuta až 10 000 korun. Šíření eboly je podle trestního zákoníku trestné, přičemž trestného činu se lze dopustit i z nedbalosti, jak upozornil hlavní hygienik. 

Vnitrostátních letů se příletové karty netýkají a lidé, kteří přiletěli z nerizikových oblastí, pouze vyplní karty a další zdravotní prohlídka se jich netýká. Se soukromými lety toto opatření zatím nepočítá. 

Karty už mají od soboty vytištěné české společnosti ČSA a Travel Service, zahraniční společnosti si je kvůli technickým problémům prý tisknout nebudou. Vytištěné formuláře jim tedy během pár dní budou dodány a než se tak stane, dostanou cestující jejich letů jen ústní poučení, upřesnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s tím, že opatření potrvá podle potřeby spíše měsíce než týdny.

O nařízeních proti ebole informoval hlavní hygienik a ministr zdravotnictví
Zdroj: ČT24/Vít Šimánek

Případy nákazy ebolou sice v posledních týdnech zaznamenaly přímo na svém území Spojené státy, současně se ale přímo v Africe objevil další důkaz, že je možné s epidemií úspěšně bojovat. Nigérie podle zdravotníků šíření eboly zastavila – stejně jako již dříve Senegal. V Nigérii se nakazilo 20 lidí a osm zemřelo. Světová zdravotnická organizace přitom označila tamní zdravotnictví za špatné.

Vstupní kontroly na letištích zavedly USA, Kanada a v Evropě Francie a Británie. V Česku je vytištěno pro první tři týdny 300 000 karet za zhruba 100 000 korun, počty vycházejí z množství příletů do ČR, kterých je 15 000 až 17 000 denně.