Mrazy v listopadu nepřijdou, teploty ale budou silně kolísat

Praha – Nadprůměrně teplý listopad očekávají letos meteorologové. Počasí ale bude značně proměnlivé. Denní teploty by se občas mohly přiblížit bezmála ke dvaceti stupňům, jindy naopak spadnou až těsně nad nulu. Noční teploty budou nižší, v některých dnech i pod nulou, výhled Českého hydrometeorologického ústavu ale nepočítá s tím, že by již udeřily trvalé noční mrazy.

Minulá zima byla velmi teplá a suchá. Letošní zdaleka nezačala, začíná ale být jasné, že rozhodně nebude brzká – a podle všeho ji v žádném případě nebude možné očekávat se svatým Martinem. Průměrné denní teploty ve čtyřech týdnech mezi 27. říjnem a 23. listopadem se totiž budou zprvu pohybovat kolem osmi až deseti stupňů, ve druhé polovině listopadu již budou klesat k průměrným šesti stupňům v týdnu do 23. listopadu.

Paradoxně chladnější období v polovině listopadu a po ní bude nad dlouhodobým teplotním průměrem, zatímco nejbližší dva týdny budou naopak teplotně průměrné. Teplotní průměry, které lze očekávat v jednotlivých týdnech za sebou ovšem skrývají rozsáhlé výkyvy. V týdnu od 10. listopadu tak bude v jednotlivých dnech dva, ale i šestnáct stupňů.

Výhled ČHMÚ pro příští čtyři týdny:

  • 27. 10.–2. 11.: teploty průměrné, srážky podprůměrné až průměrné
  • 3. 11.–9. 11.: teploty průměrné, srážky průměrné
  • 10. 11.–16. 11.: teploty průměrné až nadprůměrné, srážky průměrné
  • 17. 11.–23. 11.: teploty průměrné, srážky průměrné až nadprůměrné

V noci může mrznout, nebude však pod nulou dlouhodobě. Naopak celotýdenní průměrné noční teploty pod bod mrazu v příštích čtyřech týdnech vůbec neklesnou, postupně se budou snižovat ze tří na jeden stupeň Celsia.

Zatímco teploty budou v listopadu nadprůměrné, srážek bude naopak méně, než je pro toto období obvyklé, očekávají meteorologové. Nejvíce deště, popř. sněhu napadne až v závěru následujícího čtyřtýdenního období – mezi 17. a 23. listopadem průměrně spadne 12 milimetrů srážek.