Za zpronevěru hrozí falešnému ekonomovi deset let vězení

Praha – Pražské státní zastupitelství podalo obžalobu na muže, který se nechal zaměstnat v Národním zemědělském muzeu a údajně zpronevěřil devět milionů korun. Má jít o Vladimíra Prokopa, který byl už několikrát trestán a v muzeu získal práci po svém útěku z vězení. V nynějším případě mu hrozí až desetiletý trest.

Prokop byl už desetkrát trestán. Když loni koncem června čekal v královéhradecké vazební věznici na soud, podařilo se mu utéct a pod falešným jménem se posléze účastnil konkurzu v Národním zemědělském muzeu na pozici vedoucího ekonomického oddělení. „Tohoto postu pak využil k tomu, že z účtu subjektu zpronevěřil částku převyšující devět milionů korun. Obžaloba byla podána pro zpronevěru a maření výkonu úředního rozhodnutí,“ uvedla mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Během jednoho z dřívějších podvodů rovněž předstíral vystudovaného ekonoma. Českobratrskou církev evangelickou tehdy oloupil o deset milionů korun. Jako vedoucí ekonomického oddělení zpronevěřil příspěvky zahraničních dárců. Peníze, které měly jít na opravy nebo charitu, utratil za auto, byt pro matku a dárky pro přítelkyni. Další peníze měl u sebe v bytě v bankovkách.

Podle analýzy soudních znalců přitom disponuje slabě průměrnou inteligencí a projevuje se asociálně, i tak se mu mělo podařit opakovaně zinscenovat podvod a unikat policii. Kvůli jeho zaměstnání v muzeu byla v dubnu tohoto roku odvolána ředitelka NZM Eva Balaštíková.