Žáci jsou pořád agresivnější, učitelé by nejraději vytáhli rákosku

Praha - Žáci ve školách se chovají stále agresivněji. Zjištění školní inspekce potvrdil i další průzkum na druhém stupni základních škol. Slovní útoky podle něj zažila téměř polovina učitelů. Fyzické napadení je ale stále výjimečné. Kvůli agresivitě by řada učitelů uvítala, kdyby žáky mohla trestat, nebo dokonce dočasně vyloučit.

Sprostí žáci – trend, na který si učitelé zvykají jen těžko. „Když jsou napomenuti nebo nastane nějaký problém, tak jsou velmi emotivní,“ prohlásila Helena Černíková, která učí už přes 40 let. 

Emocí ve školách podle posledního průzkumu skutečně přibývá - slovní napadení vůči sobě už zažilo 48 procent učitelů. „Míra agresivity je taková, že učitelům působí potíže a oni mají pocit, že nemají dostatek možností, jak to řešit,“ poznamenal Ladislav Csémy z Centra výzkumu CEPROS. 

Fyzickou agresi přitom zažilo jen něco přes 4 procenta učitelů. Ta ale zase není nijak výjimečná mezi samotnými žáky. 

Agresivita žáků roste (zdroj: ČT24)

Podle průzkumu by skoro 80 procent učitelů přivítalo, kdyby mohli agresivního žáka dočasně vyloučit ze školní docházky. Zákon to ale na základní škole neumožňuje. „Na základní škole žák plní povinnou školní docházku. Pokud tu debatu někdo otevře, tak se jí samozřejmě nebráníme,“ konstatovala mluvčí ministerstva školství Klára Bílá. 

Víc než polovina učitelů si myslí, že by jim pomohlo, kdyby mohli žáky přiměřeně fyzicky trestat. To v minulosti oficiálně směli skoro sto let. „Obvykle se praktikovaly takzvané fláky přes ruce,“ připomněla Magdalena Šustová z Pedagogického muzea J. A. Komenského. 

I dnes někteří rodiče žáků k fyzickým trestům pedagogy přímo nabádají. „Často rodiče  řeknou: vlepte mu jednu a uvidíte, že to bude v pořádku,“ uvedla Černíková. Učitelé si oficiálně mohou rákosku koupit i teď, ale už jen v pedagogickém muzeu - jako rekvizitu. Jinak se do škol nevrátí.