Většina nemocnic válčí s nedostatkem lékařů

Praha – Většina nemocnic se potýká s nedostatkem lékařů, tvrdí analýza ministerstva zdravotnictví. Ta se věnovala sedmdesáti zdravotnickým zařízením ve všech regionech ČR, nejvíce podle ní s nedostatkem zápasí krajské nemocnice, následují městské a obecní. S množstvím kapacit jsou na tom nejlépe ty státní, přesto šestnáct uvedlo, že i pro ně začínají být klesající počty lékařů problém.

V nemocnicích schází lékaři. Odbory mluví o tisících (zdroj: ČT24)

Co se týče odborností, nejvíc chybí internisté, po nich specialisté pro intenzivní péči, pak chirurgové a gynekologové. Na šestém místě nedostatkových odborností se umístili dětští lékaři, kterých se stále více nedostává i v praktickém lékařství. V případě obsazování pohotovostí schází nemocnicím 1 800 lékařů.

Lékařů chybějí tisíce, míní odbory

„Došli jsme k tomu, že víc než polovina nemocnic pociťuje nedostatek lékařů,“ shrnuje náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal. Předseda Lékařského odborového klubu – svazu českých lékařů Martin Engel tvrdí, že do situace se promítá také falšování přesčasů v nemocnicích. „Opravdu, nedostatek lékařů je v řádu několika tisíc,“ zdůrazňuje. Péči o pacienty a chod oddělení tak řada nemocnic udržuje na hranici možností. Často do špitálů chodí na částečné úvazky vypomáhat lékaři z privátní sféry.

PRŮZKUM MEZI NEMOCNICEMI:

Projevuje se u Vás nedostatek lékařů?

  • krajské – ANO – 77,8 %; NE – 22,2 %
  • městské a obecní – ANO – 66,6 %; NE – 33,3 %
  • soukromé – ANO – 50 %; NE – 50 %
  • státní – ANO – 31,3 %; NE – 68,7 %

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo upozorňuje, že dlouhodobý problém nemá rychlé řešení. Slibovaná reforma vzdělávání, která by měla zamezit odchodu lékařů do zahraničí, se totiž dotkne nejdřív absolventů roku 2016. Stát si nárůst počtu lékařů v nemocnicích slibuje také od ledna 2015, kdy se zvýší jejich základní platy o pět procent.

PRŮZKUM MEZI NEMOCNICEMI:

Oddělení, kde lékaři chybějí nejvíce:

  1. Interna
  2. ARO/JIP
  3. Chirurgie
  4. Gynekologicko-porodnické
  5. Radilogoie
  6. Dětské
  7. Neurologie
  8. Následná péče
  9. Pneomologie
  10. Urologie

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví