Škoda 600 milionů, před soudem stojí bývalý Rathův poradce

Praha – Středočeský krajský soud zahájil hlavní líčení v kauze bývalého investičního náměstka středočeských krajských nemocnic Filipa Bušiny a dalších 13 lidí. Rozsáhlá obžaloba je viní z daňových úniků a praní špinavých peněz se škodou přesahující 630 milionů. Většině z obžalovaných hrozí až desetileté vězení.

Události ČT: Daňové úniky za 600 milionů korun (zdroj: ČT24)

Státní zástupkyni zabralo čtení obžaloby zhruba dvě hodiny. Mluví se v ní o údajných fiktivních fakturách, zakládání bankovních kont a firmách vydělávajících z reklamní činnosti, přes které se údajně vyváděly peníze. Trestné činnosti měli napomáhat úředníci daňové správy.

Sám Bušina už dříve vinu odmítl, při příchodu k soudu to opět zopakoval. „Jednoznačně nevinen,“ prohlásil pro ČT. Dále se k celé věci nechtěl vyjadřovat, 5 let prý spolu s obviněnými čekal na soud, tak už vše ponechá na jeho rozhodnutí. Kvůli kauze rezignoval na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD. Soudce po přednesu obžaloby zmínil, že na výslechy obžalovaných jsou vyhrazeny následující dva týdny. Od 18. listopadu jsou pak k soudu předvolaní první svědci.

Soudce při zahájení procesu naznačil, že v hlavním líčení nebude možné připustit jako důkaz odposlechy pořízené policií. Soud záznamy sice povolil, nejsou prý ale dostatečně odůvodněné. „Tyto záznamy nelze použít jako důkaz,“ dodal soudce s odkazem na nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu v jiné věci.

Protikorupční policie v minulosti kauzu kolem Bušiny označila za jeden z nejsložitějších případů, který rozplétala. Trestná činnost se podle ní odehrávala od roku 2007. Obžaloba byla k soudu podána v roce 2012. Případ řeší trestní senát soudce Roberta Pacovského, který se zabývá i korupční kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), jehož blízkým spolupracovníkem býval právě Bušina. Soud měl nejdřív na stole Bušinův případ, Rathovu kauzu ale musel zahájit dřív, protože někteří z obžalovaných byli ve vazbě.