Vrchní soud zpřísnil trest za vraždy v Raškovicích. Učitele čeká 27 let vězení

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci zvýšil na 27 let vězení výjimečný trest učiteli angličtiny Ondřeji Dlouhému, který loni v listopadu zastřelil v Raškovicích na Frýdecko-Místecku sedmnáctiletou dívku, jejího dědečka a vážně zranil babičku. Vyhověl odvolání státního zástupce proti rozsudku krajského soudu a zpřísnil Dlouhému trest o tři roky. Podle soudce Viléma Raveka není pochyb, že šlo o promyšlený, chladnokrevný a brutální zločin, který připravonal k popravě. Zdůraznil, že obžalovaný střílel do lidí, kteří neměli žádnou šanci se bránit.

Státní zástupce Jaroslav Kandráč je teď s trestem spokojený. „Vyjadřuje lépe celý případ. Je v něm zahrnut děs nešťastné matky nad umírající dcerou a celkové zhodnocení maskaru, který se v Raškovicích odehrál,“ řekl Kandráč. To, že Ondřej Dlouhý byl rozhodnutý vraždit dlouho předem, podle něho dokládá i telefonát jeho manželky na linku 158 krátce před střelbou. „Řekla, že manžel jde do domu vyvraždit celou rodinu,“ uvedl Kandráč.

Motivem tragédie, která se odehrála před rokem v beskydské vesnici Raškovice, byla neopětovaná láska ke studentce a strach z prozrazení krátkého vztahu. Kritického dne se Dlouhý vyzbrojil třemi legálně drženými zbraněmi a spoustou nábojů a odešel do školy ve Frýdku-Místku, kde učil, a kde studovala i jeho oběť. Po vyučování odjel do Raškovic, kde bydlela s rodiči a prarodiči. Na studentku střílel už venku, přes prostřelené okno se dostal do domu, kde zabil jejího dědečka, do hlavy střelil babičku, která jen zázrakem přežila. Poté pronásledoval dívku do prvního patra domu. Před očima matky ji střelil do hlavy, pak strčil nohou do jejího bezvládného těla a pro jistotu vystřelil ještě jednou. Předtím pronesl větu, která nasvědčuje tomu, že šlo o pomstu: „Zničila jsi mi život, já zničím tvůj.“ Na místě činu vystřílel až sto nábojů.

Obhajoba zvažuje dovolání

Obžalovaný nepřiznal, že by vraždy předem plánoval. Tvrdil, že byl silně rozrušený. Dívka mu prý vyhrožovala, že jestli ji nepřestane kontaktovat, řekne vše jeho manželce a také vedení školy. Bál se o manželství, profesní kariéru a zřejmě i výsměchu. Manželka potvrdila, že trpí méněcenností, je nejistý a uzavřený. Obhajoba se také snažila prokázat, že v důsledku poruchy osobnosti a silného rozrušení měl sníženou schopnost se ovládat. Znalecké posudky ale soudy přesvědčily, že si byl dobře vědom toho, co dělá a je za své činy plně odpovědný. Hrozilo mu až doživotí, soudy ale přihlédly k názoru znalců, že není nenapravitelný.

Obhájkyně Irena Křivánková, která se marně snažila docílit překvalifikování zločinu na zabití, po rozsudku uvedla, že zvažuje mimořádný opravný prostředek - dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. Rozsudek Vrchního soudu v Olomouci je pravomocný.

Vrchní soud zpřísnil trest raškovickému vrahovi (zdroj: ČT24)