Sobotka naléhal na poslance, aby zabránili výraznému zvýšení vlastních platů

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) apeloval na poslance, aby zabránili skokovému zvýšení platů ústavních činitelů o více než čtvrtinu. Sněmovna totiž stále nezačala projednávat vládní návrh, který od nového roku zvyšuje platy jen o procento. I když ho vláda do sněmovny poslala už v polovině prázdnin. Pokud ho poslanci nestihnou projednat, tak od příštího roku skončí zmrazení platů a poslanci si výrazně polepší.

Sobotka: Zákon čeká tři měsíce na projednání (zdroj: ČT24)

„Tři měsíce čeká návrh zákona na projednání. Skutečně bych požádal poslance a poslankyně, aby se návrhem zákona zabývali,“ uvedl Sobotka.  Podle něj by si neměli zákonodárci před voliči hrát na schovávanou. Premiér v této souvislosti varoval před útoky na parlamentní systém i politické strany a před snižováním významu práce zákonodárců. Jenomže v té době byla v jednacím sále přítomna jen asi čtvrtina poslanců. Kvůli absencím byla schůze dokonce přerušena, protože sněmovna nemohla nic odhlasovat.  

Sobotka kritizoval včerejší postup opozičních klubů, které si večer vzaly přestávky, a na projednání předlohy v úvodním kole se nedostalo. „Opětovně bylo znemožněno v zásadě obstrukcí projednání novely,“ prohlásil premiér. Proto bude chtít, aby se sněmovna návrhem zabývala hned v pátek a aby zkrátila lhůtu na projednání ve výborech – ze dvou měsíců na 15 dní. Jinak by totiž zákon nestihl projít legislativním kolečkem. 

Jenže šéf poslanců opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek upozorňoval na to, že premiér zastupuje vládní většinu, která si může na schůzi prosadit jakýkoliv bod. „Pan premiér vystoupil, troufnu si tvrdit, naprosto směšně,“ podotkl Kalousek.

Skokový nárůst platů ústavních činitelů podle premiéra nepředpokládá státní rozpočet ani rozpočty sněmovny a Senátu. Tyto platy už jsou několik let zmrazeny – ale jen do konce letošního roku. Všechny platy ústavních činitelů se odvíjejí od platové základny 51 731 korun. Vláda navrhuje od ledna jen nepatrné zvýšení asi o 500 korun, pokud by ale novela nebyla přijata, tak základna skokově vzroste až na 65 104 korun. V případě prezidenta by pak byl nárůst měsíčního platu o skoro 50 tisíc na 234 tisíc, premiér i předsedové sněmovny by si polepšili o téměř 39 tisíc.

Někteří politici chtějí přidat víc než jedno procento

Vládní koalice se zavázala, že skokový nárůst o čtvrtinu dosavadní mzdy nedovolí. „Ten zákon se musí projednat a schválit do konce roku,“ prohlásil premiér Sobotka pro ČT. Ovšem na první pohled jednoduchý zákon může zpomalit složitá debata. Někteří politici by rádi viděli nárůst vyšší než jednoprocentní. „Státní zaměstnanci mají garantován nárůst o tři a půl procenta, takže já si umím představit i debatu o této úrovni,“ soudí předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. 

Diskutovaný zákon se v České republice dotýká platů asi 4 tisíc lidí, vedle zákonodárců, hlavy státu nebo ministrů jde třeba i o soudce. Zvýšení platů o procento nepředstavuje pro stát žádný velký výdaj, rozpočet by to přišlo na necelých pět milionů. Skokové zvýšení už by si vyžádalo ze státní kasy dalších 120 milionů.