Problémy s početím představují výrazný nápor na psychiku

Praha – V Česku stále přibývá párů, které nemohou mít děti přirozenou cestou a potřebují pomoc lékařů. Důvody jsou známé: ženy odkládají mateřství a přibývá i neplodných mužů. Za posledních 25 let se počet spermií u nich snížil o víc než 60 procent. Problémy s početím znamenají pro pár často velkou zátěž, především psychickou. Lékaři proto doporučují pomoc odborníka i v tomto směru.

Téma Událostí: Umělé oplodnění v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku musí pomoc s početím vyhledat pětina párů a postupně jich přibývá. Problémy s otěhotněním vždy znamenají nápor na psychiku. Páry jsou totiž vystaveny nejen vlastnímu očekávání, ale často také tlaku ze strany blízkých, známých a přátel, kteří je zasypávají neustálými dotazy. Důsledkem toho pak může přijít i pocit selhání.

Dlouhodobý tlak bývá vyvíjen na samotný partnerský vztah, přesto část neplodných párů odmítá pomoc odborníka. „Vztah dostává hodně zabrat, protože každý z partnerů to vnímá jinak. Ona říká jemu, že o to nemá zájem, on jí říká, že je hysterka,“ tvrdí psycholožka Markéta Rokytová.

  • Jaroslav Hulvert, primář Centra asistované reprodukce ISCARE: "Z biologické podstaty má žena na reprodukční snahu jasně stanovený časový limit, na rozdíl od muže, a ono to potom u žen je z chování cítit."
  • David Rumpík, ředitel Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně: "Žena má první dítě ve třiceti letech, což je biologicky špatně. V té době by už měla dávno mít první miminko. Druhá příčina, proč těch cyklů narůstá, je to, že přibývá mužské neplodnosti."

Průměrný věk prvorodiček:

  • 1989 – 22 let
  • 2004 – 26 let
  • 2012 – 28 let

Letos podle lékařů průměrný věk prvorodiček přesáhne 30. rok života.

Počet zákroků na klinikách asistované reprodukce:

  • 2008 – 17 500
  • 2013 – 25 500

Stále častěji se lékaři setkávají i s páry, které na sebe nenajdou čas. „Je to jeden z důvodů, o kterém se moc nemluví. Plodných dnů má žena čtyři až pět v měsíci a je potřeba, aby se v těchto dnech partneři potkali. V dnešní uspěchané době to během těch dvanácti měsíců ne vždy může vyjít,“ upřesňuje Rumpík, který je také předsedou Sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti.

Lékaři ročně pomáhají počít dítě čtyřem procentům českých žen. Díky asistované reprodukci se v tuzemsku narodí zhruba pět tisíc dětí. Než ale začnou páry hledat příčinu, proč se jim dítě nedaří, doporučují lékaři minimálně rok snahy o přirozené početí.

„Reprodukční turismus“

Celkový počet tzv. léčebných cyklů prováděných v Česku významně zvyšují i páry z celého světa, které sem za tímto účelem přijíždějí. Místní kliniky si vybírají především kvůli kvalitě péče nebo i přísnějším zákonům v jejich vlastní zemi.

„Konkrétně do našeho centra asistované reprodukce jezdí každý rok přes sto párů, hlavně z Francie. Léčíme také hodně Američanek, hodně párů ze Spojeného království a z Německa,“ potvrzuje lékař Sanatoria Sanus v Hradci Králové Václav Šilhan. Na kliniky do Česka ale jezdí také páry z Izraele, Itálie a sousedního Polska.

Vydáno pod