Heger se zastal Němečka: Babiš by měl lépe znát historii

Praha – Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se zastal současného šéfa resortu Svatopluka Němečka (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chystá trestní oznámení kvůli hospodaření ostravské nemocnice, kterou Němeček devět let vedl. Poukazuje například na podle něj předražený nákup CyberKnifu. Heger ale České televizi řekl, že ostravská nemocnice za Němečka patřila k dobře hospodařícím a nákup přístroje už se navíc mnohokrát zkoumal. Babišovi proto vzkázal, že by měl lépe znát historii a být opatrnější.

"Pana Němečka na rozdíl od pana Babiše znám, a pokud vím z minulosti, kdy jsme byli kolegové coby ředitelé velkých nemocnic, tak ostravská nemocnice patřila k solidním, dobře hospodařícím, prosperujícím a dokonce se spokojenými zaměstnanci, kde lékaři při akci Děkujeme, odcházíme neodcházeli," řekl Heger České televizi.

Ostravská nemocnice koupila v roce 2009 CyberKnife za 200 milionů korun. Podle Babiše ho ale americké nemocnice kupují o polovinu levněji. „Srovnávání se Spojenými státy je trochu šalebné, protože řada přístrojů se tam prodává levněji než v Evropě,“ poznamenal Heger. Nemocnice podle něj postupovala podle pravidel výběrového řízení, firma ale zřejmě z části zneužila své ojedinělé postavení na českém trhu.

Heger: CyberKnife už byl zkoumaný nesčíslněkrát (zdroj: ČT24)

Nemocnice se už dříve ohradila, že policie nákup přístroje prověřovala. Státní zastupitelství ale případ odložilo. Babiš na to konto poznamenal, že „pokud to někdo v minulosti vyšetřoval, tak asi špatně“. Heger ale Babišovi vzkázal, že by měl být ve svých vyjádřeních opatrnější: „Jestli byl CyberKnife předražený, nebo ne, bylo už zkoumáno řadukrát a diskutováno nesčíslněkrát. Nikdy nikdo jasný důkaz nepřinesl. V tomto by pan místopředseda vlády měl znát trochu historii, být opatrnější a ty věci diskutovat na vládě interně.“ 

Spor mezi oběma ministry se zřejmě dostane i na půdu Poslanecké sněmovny. Opozice chce kvůi tomu příští týden vyvolat mimořádnou schůzi.