Ruský švábe, slyšel prezident Zeman při návštěvě Opavy

Opava – Zatímco v Havířově včera tleskalo prezidentovi Miloši Zemanovi, který je na návštěvě Moravskoslezského kraje, zaplněné náměstí, v Opavě ho dnes přivítali také jeho kritici. Ptali se na jeho zahraniční cestu do Číny i vulgarity, které pronášel v pořadu Hovory z Lán odvysílaném Českým rozhlasem. Křičeli na něho „ruský šváb“. Studenti Slezské univerzity ho uvítali transparenty s nápisy „Neschovávej nás za ku*dy“ a „Nejste náš prezident“. Jedna dívka ho vyzvala k rezignaci.

„Proč neuznáváte lidská práva? Kdybyste je uznával, neuznal byste celistvost Číny. Vulgarismy, které jste použil ve vysílání, to jen zakrýváte. Tímto vás vyzývám k rezignaci, protože nereprezentujete zájmy České republiky,“ řekla Zemanovi na opavském Horním náměstí studentka a sklidila za to potlesk i pískot. Zeman se nenechal vyvést z míry.

Nesouhlas s projevovanou vstřícností k ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi projevili někteří jeho kritici opakovanými výkřiky „ruský šváb“. Kromě transparentů přinesla skupina mladých lidí na náměstí megafon. Na hlavách měli klobouky, jaké nosí čínští rolníci. Jeden z nich použili jako misku na rýži. Členové ochranky jim megafon hned zabavili.

Zeman našel zastání u starší generace

Část z asi tisíce lidí, kteří na setkání s hlavou státu přišli, Zemana ale vítala vstřícně a zastala se ho. „Že se nestydíte, ještě jste nic nedokázali,“ okřikla jedna důchodkyně studenty a jednomu z nich dokonce vyrazila z rukou misku s rýží.

Zeman reagoval na kritiku svého chování a projevů v Číně i tím, že poukazoval na jiné. Uvedl, že například americký prezident Barack Obama si na setkání s čínským prezidentem oblékl typický čínský úbor, aby se mu zalíbil. Dodal, že do Číny jezdí i německé kancléřka. Nicméně vysvětloval, že republika potřebuje podporu exportu a investic a nové pracovní příležitosti. K vulgarismům, které pronesl ve vysílání Českého rozhlasu, zopakoval, že jen přeložil do češtiny název ruské hudební skupiny Pussy Riot nebo citoval Karla Schwarzenberga.

Po Opavě Zeman navštívil také Krnov. I tam na něho čekali mladí lidé s transparentem Stydím se za svého prezidenta. Na rozdíl od Opavy ale rychle zasáhla policie a protestující odvedla.

Předchozí prezidentova návštěva v Havířově měla hodně jinou atmosféru. Zeman se ve svém úvodním projevu zaměřil na nezaměstnanost a neuskutečněnou privatizaci bývalých bytů OKD. Kritika miliardáře a spolumajitele OKD Zdeňka Bakaly, o kterém řekl, že by ho hnal k soudu, kdyby měl tu moc, padla na úrodnou půdu. Lidé, kterých se sešlo asi 2,5 tisíce, nadšeně tleskali.

Lidí, kteří projevují názor, že Miloš Zeman České republice škodí a měl by odstoupit, však přibývá. Po vysílání Hovorů z Lán vznikly na sociálních sítích petice a výzvy k jeho odstoupení, které podepsaly desetitisíce lidí. Na 17. listopadu svolávají do Prahy demonstraci s názvem „Chci si s vámi promluvit, pane prezidente“.