O vraždách jsem se bavil v alkoholovém opojení, řekl Barták soudu

Liberec - Lékař Jaroslav Barták, obviněný z plánování tří vražd, odmítá, že by své záměry mínil vážně. Podle jeho výpovědi u libereckého soudu, který dnes začal kauzu projednávat, šlo o debaty v alkoholovém opojení. „Nikoho jsem zavraždit nechtěl,“ řekl před soudem. Podle policie se chtěl údajně pomstít za své předchozí odsouzení, jehož následkem si nyní odpykává dvanáctiletý trest za znásilňování a vydírání svých asistentek. Za plánování vražd, vydírání a pokus o útěk z vězení mu nyní hrozí dalších 15 až 20 let.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy loni od října do listopadu ve Vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz z Teplic Eugen Freimann. Podle policie šlo o pomstu za to, že proti němu svědčili v kauze týrání jeho asistentek. Podle obžaloby zároveň plánoval, že si vydíráním dalších tří lidí přijde na více než 80 milionů korun, které mu následně pomohou k útěku z vězení a vycestování do Běloruska.

  • Jaroslav Barták: „V té době jsem podával trestní oznámení na ty, kteří mně slovně ublížili, takže jsem měl poznámky o těch lidech, ale absolutně jsem neplánoval žádnou vraždu.“

Vraždy měl zařídit recidivista, který si v Liberci odpykával trest za ozbrojenou loupež. Podle jeho dnešní výpovědi měli Šándora zabít najatí bývalí ruští vojáci v metru vystřelovacím nožem a Freimann měl zemřít po požití několika litrů tvrdého alkoholu. Způsob Choděrovy smrti mu prý Barták nespecifikoval. Násilí plánoval Barták podle recidivisty i pro vydírané. Jednoho muže chtěl nechat vláčet za traktorem.

Podle Bartáka šlo o debaty v alkoholovém opojení, které nemyslel vážně. „Nikoho jsem zavraždit nechtěl,“ uvedl. Podle obžaloby měl recidivistovi předat různé osobní informace o zamýšlených obětech a jejich zvyklostech. Barták však tvrdí, že šlo o jeho osobní poznámky k trestním oznámením, která připravoval.

  • Redaktorka ČT Lucie Pokorná: „Poznámky a instrukce, kde velmi přesně popisuje, kde údajné oběti bydlí, jak vypadají, kdy se pravidelně vracejí domů a jaký je jejich pravidelný režim, Barták nedokázal vysvětlit.“
Soud začal řešit další kauzu kolem Jaroslava Bartáka (zdroj: ČT24)

Spoluvězni: Barták má peníze a alkohol

Barták svého spoluvězně prý původně oslovil kvůli útěku z vězení, což sice on sám považoval za nesmysl, ale přesto s ním útěk začal plánovat. „Přistoupil jsem na jeho hru, cítil jsem, že má peníze a šlo by od něj něco získat,“ vysvětlil svoji motivaci recidivista z liberecké věznice, který prý slova o vraždách nejprve jako obvyklé vězeňské tlachání.

  • Recidivista, klíčový svědek obžaloby: „Když jsem mu na to kejvnul, začal hned plánovat způsoby. (…) Ten plán byl reálný, nešlo o tlachání. Kdyby na to sehnal někoho jiného, klidně to mohlo vyjít.“

Když si ale následně recidivista uvědomil, že Barták myslí své plány vážně, obrátil se na policii. Ještě před tím si některé rozhovory nahrál a ponechal si některé Bartákovy rukopisy. Nahrávací zařízení měl v hodinkách. Jak k němu přišel, odmítl sdělit. Barták tvrdí, že jde o komplot, jehož cílem bylo vymámit z něj peníze.

Podle Bartáka se ve věznici v Liberci dají koupit dva litry vodky za dva tisíce korun, recidivista nic takového nevěděl. O takových obchodech nic neslyšel ani další vězeň, který dnes vypovídal a který byl několik měsíců na cele s Bartákem. Odsouzený byl za vydírání a Barták po něm údajně chtěl, aby mu pomohl s vydíráním některých lidí, prý to odmítl. Alkohol u Bartáka neviděl, opilý prý přicházel jen z návštěvní místnosti.

Barták si nyní odpykává trest ve vězení v Jablonci - Rýnovice. Soudy ho loni potrestaly za šest znásilnění, pět případů vydírání, sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Původně byl potrestán 14 lety odnětí svobody, Nejvyšší soud ale letos v létě trest zmírnil na 12 let a částečně rozsudek zrušil. Údajný pokus o znásilnění a nebezpečné vyhrožování jedné bývalé asistence znovu projedná Městský soud v Praze.