Syn Gorbaněvské: Vyznamenání matky bylo nepoctivé

Praha - Syn ruské disidentky Natalji Gorbaněvské Jaroslav se opřel do české hlavy státu. Pokud prý prezident Miloš Zeman nedokáže říct ani jednu jedinou větu na obranu ruských politických vězňů, bylo vyznamenání jeho matky 28. října nepoctivé. Zeman v reakci na to uvedl, že oběma bratrům Gorbaněvským poslal dopis, v němž je žádá o seznam konkrétních ruských politických vězňů a jejich příběhy. Ke kritice Zemana se připojil i další z tehdejších moskevských protestujících Viktor Fajnberg, o němž český prezident nepřímo prohlásil, že trpí obsesí. Zeman mu prý stanovil stejnou diagnózu jako tehdejší psychiatři sovětské KGB.

Jaroslav Gorbaněvskij názor na ocenění své matky sdělil prostřednictvím videokonference z Paříže. „Jestliže nedokáže (prezident Zeman) říci ani jedinou větu na obranu ruských politických vězňů, pak zřejmě, když posmrtně vyznamenával Natalju Gorbaněvskou, bylo to nepoctivé,“ míní její starší syn.

Miloš Zeman na Gorbaněvského slova reagoval na tiskové konferenci u příležitosti konce jeho návštěvy Moravskoslezského kraje. „Pan Gorbaněvskij nemluví pravdu. Oběma bratrům jsem poslal dopis, kde jsem jednak citoval z Hovorů z Lán, kde nesouhlasím s existencí politických vězňů v jakékoliv zemi, tedy i v Rusku,“ řekl na svou obranu.

Podle svých slov navíc v tomto dopise jednak vyjádřil pochybnosti, zda skutečným symbolem ruských politických vězňů jsou Michail Chodorkovskij anebo Pussy Riot. U Chodorkovského odkázal na stanovisko Evropského soudu pro lidská práva, který uznal, že se Chodorkovskij dopustil ekonomických trestných činů. „A na Pussy Riot jsem už více než dostatečně vyjádřil svůj názor,“ dodal prezident.

  • Prezident Miloš Zeman: "Poprosil jsem oba dva bratry Gorbaněvské, aby mi poslali seznam těch, které pokládají za politické vězně, včetně jejich životních příběhů. Je to několik dní, takže chápu, že jsem takový seznam dosud nedostal. Samozřejmě, že až si ho prostuduji, rád se veřejně vyjádřím k jejich propuštění. Takže míček je naopak na straně bratrů Gorbaněvských."
Prezident Zeman po návštěvě MS kraje (zdroj: ČT24)

Překladatelka a básnířka Gorbaněvská byla jednou z tzv. „osmi statečných“, kteří 25. srpna 1968 protestovali na Rudém náměstí v Moskvě proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Zeman ji za to letos 28. října vyznamenal in memoriam medailí Za zásluhy I. stupně, kterou převzal její mladší syn Josef.

Josef Gorbaněvskij (mladší syn) přijímá vyznamenání pro svou matku
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Den po jejím vyznamenání pak její syn Jaroslav vyzval českého prezidenta, aby apeloval na Rusko, aby propustilo politické vězně. Zeman se k jeho výzvě vyjádřil 2. listopadu v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán, v němž odsoudil existenci politických vězňů v jakékoli zemi včetně Ruska.

Zároveň však český prezident zpochybnil, zda někteří vězni, kteří se v Rusku označují za politické, jsou opravu politickými vězni. Jako příklad uvedl věznění bývalého oligarchy Michaila Chodorkovského, který je podle něj spíše tunelář. „A jestli mně na Putinově režimu něco vadí, tak to, že zavřel jenom Chodorkovského, a nikoli další oligarchy,“ dodal.

Fajnberg: Zeman mi stanovil diagnózu jako psychiatři KGB

Zeman se v Hovorech z Lán na počátku listopadu vyjádřil také ke staršímu výroku dalšího z „osmi statečných“ Viktora Fajnberga. Prohlásil o něm, že trpí obsesí, když ztotožňuje současné Rusko prezidenta Vladimira Putina se Sovětským svazem Leonida Brežněva. „Já si nemyslím, že neexistují důvody ke kritickým výtkám vůči Putinovu režimu, ale dávat mezi tyto dva režimy rovnítko je jemně řečeno hloupost. Chcete-li, obsese,“ uvedl prezident.

Viktor Fajnberg (vlevo) a Jaroslav Gorbaněvskij (vpravo)
Zdroj: ČT24

Fajnberg, který se dnes do videopřenosu také zapojil, v pondělí v reakci na to odmítl, že by oba režimy ztotožňoval, jen zdůrazňuje jejich podobnost, krutost, zákeřnost a pokrytectví. Poznamenal současně, že Zeman došel ke stejné diagnóze jako psychiatři sovětské tajné služby KGB, když ho vyšetřovali po zadržení za protest na Rudém náměstí v roce 1968. Fajnberg a Litvinov kritizovali českého prezidenta také za jeho postoj ke konfliktu na Ukrajině.

Videokonferenci s nějkdejšími ruskými disidenty zorganizovala platforma Bez komunistů.cz. „Chceme také ukázat, že ne všichni v České republice jednáme jako Miloš Zeman, a nehodláme tak ani komunikovat,“ prohlásil předseda platformy Petr Marek s tím, že slova Za vaši a naši svobodu mají autentický obsah a stálou platnost.

Kromě Gorbaněvské a Fajnberga k „osmi statečným“ patřili Pavel Litvinov, Konstantin Babickij, Taťjana Bajevová, Larisa Bogorazová, Vadim Delone a Vladimir Dremljuga. Gorbaněvská zemřela loni na konci listopadu v Paříži, kde po emigraci ze SSSR žila.