Sobotka Němečka nevymění, spor považuje za zbytečně osobní

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka nevymění žádného z ministrů z ČSSD – ani ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Ten se v minulých dnech dostal do sporu s ministrem financí a předsedou ANO Andrejem Babišem. Podle Sobotky však bude Němeček pokračovat a případné další spory mají být věcné, nikoli osobní. Takový požadavek podpořil také předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

O situaci ve vládě, kterou opouští Antonín Prachař, jednala dnes koaliční rada. Zabývala se především tím, zda bude Prachař jediným ministrem, za kterého budou předsedové stran hledat náhradu. Premiér Sobotka ale jakékoli výměny, které se týkají ministrů z jeho ČSSD, odmítl. „Sociální demokracie nepřipravuje změny ve vládě,“ řekl Sobotka. Předseda ANO Andrej Babiš očekává, že bude koalice o jeho „připomínkách“ dále jednat. „Budeme čekat odpovědi na deset bodů, které jsme sdělili našim koaličním partnerům,“ řekl Babiš. V posledních dnech Babiš zejména kritizoval nákup kybernože ostravskou nemocnicí v době, kdy ji Němeček vedl.

Stejně jako zástupci ANO vyzval Sobotka své ministry, aby vzájemné spory byly věcné a nikoli osobní, jak se stalo v případě mediální přestřelky ministrů zdravotnictví a financí. O věcné diskusi mluvil i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Podle něj se bude dál jednat o konkrétních věcech, které by měly zajistit transparentnost ve zdravotnictví. Výhrady hnutí ANO nechtěl upřesnit. „Nechceme navrhovat sociální demokracii nějaké konkrétní řešení. To je věc sociální demokracie. My jsme problém, který vznikl v rámci našeho hnutí, včera vyřešili. Ale tím nechceme dávat žádný návod sociální demokracii,“ uvedl Faltýnek s odkazem na Prachařovu rezignaci. Sobotka naopak poukázal, že ČSSD své výhrady vůči práci ministra dopravy „nehrotila“ a nevzkazovala přes média.

Dlouhodobý spor mezi ministrem zdravotnictví a Babišem se vyostřil minulý týden kvůli případnému proplácení léčby kmenovými buňkami pro diabetiky, jimž hrozí amputace. Zprávu přinesla média, která vlastní Babišova firma Agrofert. Němeček tvrdil, že o něm lžou a chtějí ho poškodit. Babiš zase ministrovi zdravotnictví doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu. Současně kritizoval Němečka za údajně předražené nákupy přístrojů v ostravské nemocnici v době, kdy byl dnešní ministr zdravotnictví jejím ředitelem. Němečka pak Babiš na Twitteru označil za „šnajdroida“ s odkazem na bývalého ministerského náměstka Marka Šnajdra.

Němeček je tento týden na dovolené. Dnešního jednání vlády a následné schůzky koaličních stran se neúčastnil.