Hamáček: Filipovu cestu do Moskvy Rusko nezneužilo

Praha – Za kritikou cesty předsedy komunistické strany Vojtěcha Filipa do Moskvy stála pouze snaha zdržet jednání Poslanecké sněmovny, míní její předseda Jan Hamáček. Proběhlo podle něj pouze jednání s ruskými poslanci, které Filip avizoval, a Rusko jeho cestu propagandisticky nezneužilo. Hamáček čelil sám kritice kvůli tomu, že Filipovi cestu povolil jako oficiální výjezd hrazený ze sněmovních peněz. Hamáčkův postup a Filipovu cestu ale nekritizovala pouze opozice, ale i koaliční poslanci. Sněmovna dokonce schválila usnesení, že Vojtěch Filip v Rusku nereprezentuje její postoj a že s cestou nesouhlasí.

Předseda sněmovny Jan Hamáček schválil cestu Vojtěcha Filipa do Moskvy, kam ho pozval místopředseda Státní dumy Sergej Železňak. Učinil tak bez vědomí organizačního výboru – a jak se později ukázalo, k nelibosti většiny poslanců. Ačkoli však sněmovna přijala usnesení, že s cestou nesouhlasí, je Hamáček přesvědčen, že není co kritizovat. „Kauza nevznikla kvůli cestě Vojtěcha Filipa do Moskvy, ale proto, že celá pravicová opozice, zejména TOP 09, potřebovala důvod, proč zbrzdit jednání sněmovny,“ řekl předseda sněmovny v Událostech, komentářích.

Proti jeho postupu se ale ohradili i politici vládních stran. Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) označil schválení cesty za problematické. „Pan předseda Filip letí za peníze Poslanecké sněmovny a považoval bych za korektní, kdybychom byli seznámeni, že se cesta koná a jaký má program,“ podotkl.

Podle Hamáčka však i samotný průběh Filipovy cesty ukázal, že nebyl důvod bránit jí. „Ptal jsem se Vojtěcha Filipa, proč tam jede. Ujistil mě, že jediným důvodem je otázka financování regionálních projektů, ve kterých jsou zastoupeny české firmy – že to je jediná věc, kterou chce s ruskými poslanci projednávat. Tak to také dopadlo, Vojtěch Filip nediskutoval o Ukrajině, o Krymu, o sankcích,“ shrnul Jan Hamáček, podle kterého návštěvu nezaznamenala ani ruská média. „Ruská propaganda cestu nezneužila, v ruských televizích nebylo prezentováno, že Česká republika nějakým způsobem narušuje,“ dodal předseda dolní komory.

Hlasování ohledně Filipovy cesty inicioval ve sněmovně místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle Hamáčka se mu nelíbil řádný program schůze, a tak navrhl bod, kterým by odvedl pozornost. Kalousek podle něj také využil toho, že u projednávání Filip nemohl být: „Asi se bojí, co bych mu odpověděl.“ Podle Lidových novin Filip tvrdil, že „jede do Moskvy zachránit dva až tři tisíce pracovních míst, dojednat, aby naše firmy dostaly dotace z ruského rozpočtu“. Předseda KSČM poté, co se poslanci od jeho cesty distancovali, oznámil, že v Rusku bude jednat sám za sebe, podivil se však, proč se kritika jeho cesty stala hlavním tématem sněmovní schůze.