Po dvou měsících už má školský ombudsman na stole 170 podnětů

Praha - Školský ombudsman Eduard Zeman za dva měsíce ve funkci obdržel bezmála 170 podnětů. Polovinu z nich už vyřešil, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo školství. Nejčastěji se na něj obracejí učitelé s otázkami týkajícími se kvalifikace, další početnou skupinou je šikana.

Někdejší ministr školství Zeman je jako ombudsman na ministerstvu zaměstnán na poloviční úvazek od poloviny září. Podnětů je prý víc, než může stihnout. Nepracuje jenom z kanceláře, ale například problémy mezi rodiči a ředitelkou školy na Strakonicku řešil na místě.

Lidé ze školského prostředí se na něj často obracejí se zhoršenými mezilidskými vztahy a klimatem na školách. Vedle dětské šikany se jedná také o takzvaný bossing, tedy šikanu ze strany nadřízeného. „Jsou zde i humornější případy. Například, když si studenti stěžují, že ředitel vyhlásil volno, ale těch, kteří jsou na praxi, se netýká, a musejí tak pracovat, i když jejich kolegové, kteří zrovna praxi nemají, mohou zůstat doma,“ doplnil Zeman.

Podle ministra Marcela Chládka (ČSSD) je vysoký zájem o pomoc školského ombudsmana signálem, že školství vlastního veřejného ochránce práv potřebuje.

Školský ombudsman by měl v oblasti vzdělávacích institucí plnit obdobnou roli jako veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Občané se na ni mohou obracet především v situacích, kdy se cítí být dotčeni jednáním úřadů a dalších institucí vykonávajících státní správu. Jeho úkolem je řešit stížnosti, kterými se nemůže zabývat ministerstvo, ani Česká školní inspekce.

Vydáno pod