Psychiatrická zařízení mohou dostat miliony na péči o agresivní pacienty

Praha – Ministerstvo zdravotnictví plánuje psychiatrickým nemocnicím přidat desítky milionů korun na péči o agresivní pacienty. Peníze by mohly dostat už od Nového roku. Po tragédii ve Žďáru nad Sázavou, kde žena s duševní nemocí usmrtila studenta místní střední školy, se rovněž v řadě zdravotnických zařízení rozjely interní prověrky péče.

Obzvláště u pacientů se schizofrenií, bipolární poruchou nebo třeba se závislostí na drogách se nejčastěji objevuje agresivní chování. Způsobují ho mnohdy bludná přesvědčení obzvláště ta paranoidní, při nichž se nemocný člověk cítí ohrožený. „Pokud jim zařízení chce zvýšit kvalitu péče, zvláště u těch agresivních pacientů, je potřeba, abychom trošku připlatili,“ konstatoval náměstek ministra zdravotnictví Tom Phillipp.

Třeba pro největší psychiatrické zařízení v ČR v pražských Bohnicích by přísun peněz znamenal odhadem deset milionů ročně navíc. Díky nim by se měly rozšířit počty školeného personálu i zlepšit výbava pro jednotky podobné intenzivní péči.

V roce 2015 se také zkušebně otevřou slibovaná centra duševního zdraví a spustit by se měl terénní dohled nad rizikovými pacienty. Cílem je prevence tragédií podobných té, která se nedávno odehrála v prostoru šaten žďárské střední školy. „Můžou poskytovat asertivní péči o pacienty s komplikovaným průběhem nemoci,“ přiblížil ředitel bohnické léčebny Martin Hollý.

Na péči o agresivní pacienty dá ministerstvo desítky milionů (zdroj: ČT24)

Stejně tak by měli terénní pracovníci dohlížet na pacienty, kteří vynechávají léky. Důsledné dodržování medikace je pro zvládnutí nemoci stěžejní, účinek léků se může projevit až po určité době. A jedna chyba v dávkování léků, potažmo vynechání lékařské kontroly může náhle nemoc vrátit úplně na začátek.