Zaplněný chrám sv. Víta si připomněl svatořečení Anežky

Praha – Tisíce věřících dnes přišly do katedrály sv. Víta na Pražském hradě, aby zde poděkovaly za 25 let svobody. Slavnostní bohoslužbu ke cti svaté Anežky České sloužil vatikánský státní sekretář, kardinál Pietro Parolin. Bohoslužby ve zcela zaplněném chrámu se účastní také prezident Miloš Zeman, někteří členové vlády, poslanci a zástupci diplomatického sboru, rodina zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla i skupina rektorů a děkanů, někteří političtí vězni a signatáři Charty 77.

„Nedejme se zmýlit. Listopad nespadl z nebe, ani se jen tak sám od sebe nestal. Svoboda, které jsme znova nabyli, byla těžce vykoupena,“ řekl při uvítání věřících kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka, který Parolina, druhého nejvýznamnějšího muže Vatikánu, doprovázel spolu s kardinálem Miloslavem Vlkem. Bohoslužby se účastnila také řada biskupů a kněží, desítky ministrantů i jáhnů.

Pražský arcibiskup Duka ve svém proslovu litoval, že nemůže přivítat Václava Havla, přesto věří, že první porevoluční prezident je s přítomnými i v tuto chvíli, což věřící doprovodili dlouhým potleskem. Český primas poděkoval bohu a národním patronům a připomněl i odvahu studentů jak v době druhé světové války, tak i za komunistického režimu a v revolučním roce 1989, i oběti komunistické diktatury, jako například Miladu Horákovou, generála Heliodora Píku nebo faráře Josefa Toufara.

Kardinál Parolin připomněl 25 let od svatořečení Anežky České, které se uskutečnilo 12. listopadu 1989 v bazilice sv. Petra v Římě a tlumočil pozdrav papeže Františka. Výročí svatořečení se podle Parolina prakticky překrývá s výročím sametové revoluce, která šťastně ukončila útlak totalitního režimu a nastolila svobodu, demokracii a respektování lidských práv. „Katolická církev k této události rozhodně neváhala přispět svým zvláštním a odvážným podílem,“ uvedl. Česká světice, která třebaže žila v době značně vzdálené, podle něj i dnes zůstává přitažlivou a aktuální postavou. 

Vatikánský státní tajemník Pietro Parolin, prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka v kapli svatého Václava
Zdroj: ČT24/Roman Vondrouš

Tím, že si podle Parolina katolická církev připomíná svatořečení Anežky, zároveň děkuje bohu za dar znovunabyté svobody. „Ve stejnou chvíli vyjadřuje své přání, aby onou událostí započatý proces morální a duchovní obrody a obnovy národa pokračoval, prosadil se a v české společnosti se stále více upevňoval ve snaze o budoucnost naplněnou spravedlností, pokojem a prospěchem všech jejích občanů,“ řekl. 

Pouhých pět dní předtím, než na Národní třídě vypukla v roce 1989 sametová revoluce, připomněl v Římě při svatořečení kněz Tomáš Halík dávnou pověst, která říkala, že „až bude svatá Anežka svatořečena, bude v Čechách konečně dobře“. Účast deseti tisíc Čechů, které tehdy komunistický režim pustil do Říma na kanonizaci, bývá označována za jedno ze znamení konce komunismu. Když poutníci při audienci ve Vatikánu volali, že papež musí do Prahy, zdálo se to těžko uskutečnitelné. Ani ne za půl roku Jan Pavel II. do Prahy ale skutečně přijel.