AIDS vzrostl v Česku na rekordní úroveň

Praha – V Česku vzrostl počet pacientů s AIDS na rekordní úroveň. Za prvních deset měsíců testy prokázaly 208 případů. Je to o 20 nemocných AIDS více než za stejnou dobu loni. Aktuální údaje dnes zveřejnil Státní zdravotní ústav.

„Česká republika stále patří mezi země s velmi nízkým výskytem nákazy virem HIV, i když jsme se v roce 2012 přesunuli do horší skupiny. Trend vývoje je ale dramatický a varující,“ uvedl na tiskové konferenci Vratislav Němeček, vedoucí národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu.

Aktuálně je počet nových pacientů s AIDS 208, z toho 186 mužů a 22 žen. Jde o výsledky testů za prvních deset měsíců letošního roku. Počet pacientů s AIDS je ale už teď vyšší než býval celoročně v letech 2003–2011. Loni lékaři evidovali 235 nových pacientů a předloni 212

Počet pacientů v Česku stoupá už od 90. let, tehdy šlo ale zhruba jen o pět desítek pacientů ročně. Zlom nastal v roce 2003, kdy nemocných výrazně přibylo, uvedla Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS.

Podle Němečka navíc nyní speciální model ukázal, že skutečný počet nakažených v Česku by mohl být proti evidovaným případům zhruba dvojnásobný.

Účinné léky stále chybí

AIDS neboli Syndrom získaného selhání imunity vzniká jako důsledek infekce viru HIV. Nemoc byla prvně diagnostikována v roce 1981, a od té doby se jí nakazily desítky miliónu lidí po celém světě. I když se léky proti nemoci se stále zlepšují, žádný z nich nedokáže nemoc vyléčit úplně, doktoři umí pacientovi pouze prodloužit život.

Prvním a zatím jediným vyléčeným pacientem tak zůstává Timothy Ray Brown z Berlína. Podstoupil složitou léčbu leukemie, která zničila jeho imunitní systém, ale transplantace kostní dřeně od dárce se vzácnou genetickou odchylkou mu zároveň zaručila odolnost vůči infekci HIV. Předloni se však v Brownových tkáních našly znovu stopy viru.