O odškodnění za průtahy u soudů žádá čím dál víc lidí

Brno – Několik set odškodnění za zhruba 60 milionů korun. Tak vypadá statistika ministerstva spravedlnosti, která popisuje kompenzace za nepřiměřenou délku řízení. Lidí, kteří se o odškodné hlásí, je rok od roku víc. Nejčastěji chtějí odškodnit za průtahy v občanskoprávních sporech.

Cena za soudní průtahy je až 60 milionů korun (zdroj: ČT24)

Chtěli si jen s dalšími majiteli rozdělit společnou zahradu, nakonec se soudní spor táhl 17 let. Manželé Topšovi z Roudnice nad Labem se kvůli průtahům a pochybení soudkyně domohli pravomocného soudního rozhodnutí až letos na podzim. „Obě části zahrady by přiléhaly k nemovitosti, oba majitelé bychom měli z nemovitosti na zahradu přístup. Připadalo nám to jak spravedlivé, tak jednoduché pro soud,“ popsal jádro vleklého sporu Martin Topš.

Pravomocnému rozsudku nakonec předcházelo ještě sedm verdiktů. Prvoinstanční soud a krajský odvolací si případ předávaly tam a zpět. Za to, že se spor táhl tak dlouho, mohla podle manželů Topšových hlavně soudkyně Okresního soudu v Litoměřicích. „Nedokázala rozsudek zhotovit tak, aby ho krajský soud uznal přezkoumatelným a bez chyb. Nakonec krajský soud nařídil tomu okresnímu, aby soudkyni vyměnil,“ dodal Martin Topš. Další průtahy způsobily změny v legislativě a další okolnosti.

Spor se táhl od roku 1997. „Našemu synovi Martinovi je právě 18 let. Zhruba tak dlouho trvalo naše trápení s českými soudy,“ povzdechla si Veronika Topšová. Za příliš dlouhé soudní řízení teď dostali manželé od státu odškodnění. Částka ale pokryje jen zhruba polovinu nákladů, kterou rodina se soudními tahanicemi měla. „Dostali jsme 270 tisíc korun. Když to porovnám s platem soudkyně, je to její mzda za čtyři měsíce. Versus náš 17 let zkažený život,“ říká Martin Topš.

Odškodnění za nepřiměřenou délku řízení
Zdroj: ČT24/Ministerstvo spravedlnosti

Počet podobných žádostí o odškodné se každý rok zvyšuje. V loňském roce jich ministerstvo spravedlnosti dostalo téměř 900, to je zhruba dvojnásobek toho, co v roce 2010. V posledních dvou letech ministerstvo vyplatilo na odškodném kolem 70 milionů korun ročně. Největší část z toho bylo odškodnění za nemajetkovou újmu utrpěnou délkou řízení v občanskoprávních sporech, vysoké částky spolkne taky kompenzace za ušlý zisk nebo náklady řízení ve sporech o odškodnění.

Za průtahy ale nemohou jen soudy, potažmo stát. Na délce řízení se podle ministerstva často podepisuje taky opakované zadávání znaleckých posudků nebo úmrtí některého z účastníků řízení.