Ministerstvo obrany letos ušetřilo na zakázkách 440 milionů

Praha – Resort obrany na soutěžích od začátku roku 2014 ušetřil 440 milionů korun, řekl první náměstek ministra Jiří Borovec. Také avizoval, že úřad zavádí princip osobní odpovědnosti za zakázky. To znamená, že za každou zakázku bude zodpovídat konkrétní projektový manažer, uvedl.

„Vycházíme z metodiky porovnání takzvané předpokládané ceny, která se vypočítává z minulých cen,“ přiblížil Borovec způsob, jakým dospěli k číslu úspory. Výše uspořených peněz zahrnuje také některé zakázky, které se nepodařilo dotáhnout k nejnižší možné ceně, protože se změnila situace na trhu.

Náměstek ministra Martina Stropnického začal také třeba s revizí IT služeb. „Je veřejným tajemstvím, že u některých dodavatelů kupujeme hodinu jejich práce za 3 400 korun včetně DPH, což je katastrofa,“ prohlásil Borovec. Zdůraznil, že ministerstvo má velmi slabou vyjednávací pozici kvůli dlouholetým nevýhodným smlouvám. S jednou firmou už ale vyjednávat začal a v nejbližších dnech se chystá na totéž u dalších.

Prodej L-159 se pohnul

Ministerstvo už také podepsalo smlouvu s firmou Draken o prodeji části nepotřebných bitevních letounů L-159. Stroje mají sloužit k výcviku amerického letectva a námořnictva. Další stíhačky zřejmě v blízké budoucnosti má odkoupit irácká armáda, pro tu už je podle ministerstva rovněž připravená smlouva.

Ministerstvo obrany vedle toho podepsalo i smlouvu na pozáruční servis obrněnců pandur za 150 milionů korun. Zakázku získala firma General Dynamics European Land Systems (GDELS), která vlastní veškerá potřebná práva. Smlouva byla podepsána minulý týden, řekl dnes novinářům první náměstek ministra obrany Jiří Borovec. Informace o zakázce byla také zveřejněna ve Věstníku veřejných zakázek.