Většina školních budov je bezpečná, ostatním chce Chládek přispět

Praha – Většina školních budov v Česku je velmi dobře zabezpečena a ty zbylé by mohly dostat peníze na zlepšení bezpečnostních prvků. Oznámil to ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) po dokončení kontroly, kterou provedla Česká školní inspekce po tragédii ve Žďáru nad Sázavou.

Občasné nedostatky v zabezpečení škol souvisejí podle ministra Chládka s nedostatečným technickým vybavením. Chládek je přesvědčen, že by stát měl pomoci situaci zlepšit. „Navrhnu vládě vytvořit fond, který by pomohl školám a jejich zřizovatelům finančně toto zabezpečit,“ uvedl ministr školství. Školy by mohly žádat fond o peníze jak na technické vybavení, tak na zaplacení lidí, kteří by u vchodů škol hlídali. Prostředky ve fondu by se podle ministra měly pohybovat v řádu milionů korun.

Další cestou, jak zlepšit bezpečnost ve školách, je podle Chládka školení personálu, ale především samotných žáků. Ti by podle něj měli projít kurzem, jak se chovat při krizové situaci, včetně vstupu cizí osoby do budovy školy. Školní inspekce potom ministrovi doporučila, aby připravil vyhlášku přesně specifikující potřebné zabezpečení školních budov.

V obchodní škole ve Žďáru nad Sázavou v říjnu zaútočila na studenty šestadvacetiletá žena, která se léčila s paranoidní schizofrenií. Z ústavní ochranné léčby však byla propuštěna do léčby ambulantní. Při útoku nožem poranila dvě dívky. Chlapce, který chtěl první napadenou ochránit, žena zabila. Útočnice později policistům vypověděla, že bylo jejím cílem, aby ji zásahová jednotka zastřelila. Její příslušník však ženu nakonec paralyzoval taserem. Okolnosti propuštění ženy, která v minulosti ohrožovala nožem děti a personál školy v Havířově, do ambulantní léčby, se staly terčem ostré kritiky. Odborníci však odmítají, že by její propuštění bylo jednoznačnou chybou.

Vydáno pod