Při zbraňové amnestii dostali policisté i střílející propisky

Praha – Za necelý půlrok zbraňové amnestie se na policejních služebnách shromáždily téměř tři tisícovky zbraní. Přes 200 z nich patří do kategorie zakázaných, jako třeba střílející tužka, kterou se na policejní služebně v Úpici zastřelil muž podezřelý z vloupání. K raritám vztahujícím se ke zbraňové amnestii patří vojenská raketa S5 zabalená do ručníku, kterou její majitel v říjnu přinesl do plzeňského obchodu se střelivem zřejmě v domnění, že ji tam v rámci amnestie může zanechat. Policie kvůli tomu musela evakuovat 500 lidí z okolí.

Dvě střílející propisky se sešly na policejní balistice v posledních dvou měsících. Jde o nástroj na první pohled určený ke psaní. Má ale odnímatelný jeden z konců, který kryje malou hlaveň. Přímo do ní se dá ručně vsunout náboj, který po opětovném zašroubování konce může vystřelit. K držení takové zbraně musí mít majitel speciální povolení, jako důvod k vydání se připouštějí pouze sběratelské účely. „Jsou to zbraně právě typu těch tužek, kdy je vlastně skryt jejich původní účel,“ shrnuje mluvčí Policejního prezidia Petra Strašilová.

Velký problém představují původem vojenské zbraně, které se po svém znehodnocení dostávají na černý trh. Překupníci je totiž po úpravách opět prodávají jako plně funkční. Třeba armádní samopal typu škorpion lze koupit za 30 tisíc korun i s tlumičem.

Zbraně v Česku v číslech:

  • přes 700 000 legálně držených zbraní
  • 300 000 držitelů zbrojních průkazů všech kategorií

Muž chtěl odevzdat raketu, spustil evakuaci

Koncem října přinesl muž ruskou vojenskou raketu S5 zabalenou v ručníku do obchodu se zbraněmi a střelivem v Plzni – Doubravce. Obsluha obchodu okamžitě rozpoznala riziko, které z manipulace s raketou hrozilo a zavolala policii. Ta uzavřela silnici a evakuovala dům s obchodem i objekty v okolí, včetně mateřské a základní školy, celkem asi 500 lidí.

Policejní pyrotechnik u rakety odstranil spouštěč a munici pak odvezl ke zneškodnění. Lidé se potom mohli vrátit zpět domů. Muž přinesl raketu do obchodu zřejmě v domnění, že ji tam může odevzdat při současné zbraňové amnestii. Potom odešel. Při amnestii ale mohou lidé odevzdávat zbraně a střelivo na policii, v případě nálezu zbraně nebo munice mají policii nález ohlásit.

Při zbraňové amnestii se na policii dostaly i střílející tužky (zdroj: ČT24)