Válková: Soud neřešil, zda je žďárská útočnice nebezpečná

Praha - Okresní soud v Opavě, který v únoru propustil z ústavního do ambulantního léčení duševně nemocnou ženu, která později na žďárské střední škole útočila nožem, podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové důsledně nerespektoval trestní řád. Vůbec se prý nezabýval zásadní otázkou, zda neznamená pobyt ženy na svobodě nebezpečí. Vyplývá to z textu stížnosti pro porušení zákona, kterou dnes ministerstvo zveřejnilo na svém webu.

Opavský soud chyboval, chce slyšet Válková od Nejvyššího soudu (zdroj: ČT24)

Žena, která v říjnu ve Žďáru nad Sázavou usmrtila studenta a další lidi zranila, před dvěma lety obdobně zaútočila v Havířově. Jako nepříčetná tehdy skončila s diagnózou paranoidní schizofrenie v psychiatrické léčebně. Opavský okresní soud jí v únoru tohoto roku změnil ústavní formu ochranného léčení na ambulantní - Více čtěte zde. Ministryně to kritizuje, soud se prý případu nevěnoval dostatečně do hloubky.

„Jsem přesvědčena, že v dané věci vzhledem k mimořádné závažnosti jednání B. O., kterého se měla dopustit v důsledku velmi těžké duševní choroby s nepříznivou prognózou, jakož i s ohledem na její nekritický postoj v průběhu trestního stíhání jak ke své nemoci, tak i ke svému jednání, měl být k řízení (…) přibrán soudem nezávislý znalec nejen z oboru zdravotnictví, odvětví psychiatrie, ale rovněž i se specializací klinická psychologie,“ napsala Válková ve stížnosti pro porušení zákona.

Soud si měl prý alespoň vyžádat podrobnou zprávu z psychiatrické léčebny například v tom směru, kolikrát žena dostala propustku a jakým způsobem trávila čas na svobodě. Upozornila také, že soud se nezabýval spolehlivostí ženiny matky, u níž měla nemocná po propuštění z ústavu bydlet. Ministryně poukázala na to, že matce muselo být již v minulosti zřejmé, že se dcera chová nenormálně, a přesto neučinila nic pro to, aby vyhledala lékařskou pomoc a léčila se. Samotnou nemocnou ženu soud navíc řádně nevyslechl, aby zjistil, jaké má představy o budoucím životě a co bude po propuštění dělat.

Ministryně chce stejnotit soudní praxi

Válková proto nyní navrhla Nejvyššímu soudu, aby vyslovil, že opavský soud porušil zákon ve prospěch této ženy. Věří, že tak sjednotí postup obecných soudů, které si podle ní v otázkách přeměny léčení nepočínají stejně. S tvrzením, že české soudy nepostupují při projednávání přeměny jednotně, přišla ministryně Válková už počátkem listopadu. Vycházela při tom z kontroly sedmi soudů, v jejichž obvodech se nacházejí psychiatrická zařízení.

Vydáno pod