Pokus o resuscitaci pražské TOP 09: Do čela zvolen Jiří Koubek

Praha – Pražská TOP 09 už má nového předsedu. Stal se jím poslanec a zároveň starosta Prahy-Libuš Jiří Koubek. Po sporech uvnitř strany chce obnovit spolupráci mezi vedením a zastupiteli na pražském magistrátu, která přestala fungovat. Koubek byl zvolen hned v prvním kole hlasování, v němž získal 64 procent hlasů a porazil tak další tři protikandidáty.

Pražskou TOP 09 povede Jiří Koubek (zdroj: ČT24)

Podle Koubka bude klíčové obnovení spolupráce mezi vedením strany a pražskými zastupiteli. „Naši zastupitelé jsou zkušení a kompetentní na rozdíl od nové koalice včetně paní primátorky, kteří se ještě budou rozkoukávat,“ vysvětlil vítěz, jehož protikandidáty byli někdejší náměstek pražského primátora Jiří Nouza, zastupitel na Praze 9 Jiří Vávra a místostarostka Prahy 2 Jana Duchková.

Koubkovými místopředsedy se stali bývalý radní radní pro dopravu Jiří Pařízek, Pavlina Hájková a Radko Vondra. „Dnešním sněmem skončily diskuze, zdali jsme rozpolcení, nebo ne,“ řekl Pařízek po svém zvolení. „Máme nové vedení kraje a jsme připraveni stabilizovat naši krajskou organizaci,“ doplnil.

Osmatřicetiletý rodák z Nového Města na Moravě je ve funkci poslance od října roku 2013. Od roku 2010 působí jako starosta městské části Praha-Libuš. Dále se angažuje ve Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů. Je také členem správní rady Integračního centra v Praze.

Hudeček versus Vávra, odejít museli oba

TOP 09 se nikdy netajila přáním stát se stabilním vůdcem české pravice. Podzimní volby pro ni však skončily naprostým fiaskem. V komunálních volbách získala necelých devět procent, méně než konkurenční ODS, v senátních dokonce nezískala ani jeden mandát. V Praze, kde měla strana již od svého vzniku vždy velmi výraznou podporu, ji těsně porazilo hnutí ANO, a pražská TOP 09 se pak po období vypjatých vztahů v pražském vedení zcela rozložila. Právě dnes se schází pražská organizace, aby zvolila nové vedení poté, co ji opustili bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček, předseda pražské organizace Jiří Vávra a bývalý lídr voleb na pražskou radnici v roce 2010 Zdeněk Tůma.

Volební zisky TOP 09 v Praze v porovnání s celkovými výsledky
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Napětí mezi bývalým primátorem Tomášem Hudečkem a šéfem pražské TOP 09 Jiřím Vávrou trvalo dlouho dobu. Hudeček Vávru odmítl zařadit na kandidátku pro komunální volby, Vávra pak Hudečka vyzval k rezignaci kvůli schůzce s Andrejem Babišem (ANO), který mu měl nabízet kandidaturu do čela pražské radnice v barvách hnutí ANO. Po volbách Vávra bývalého primátora označil za strůjce volebního neúspěchu strany. Hudeček jej na oplátku obvinil z blízkých styků s vlivným podnikatelem Tomášem Hrdličkou a též jej vyzval k odchodu.

Své funkce nakonec dali k dispozici oba, strana jejich rezignaci přijala. Za primátora se následně postavil i bývalý lídr TOP 09 v pražských volbách v roce 2010 Zdeněk Tůma a ze strany vystoupil. Stejně se zachovala i pražská radní Eva Vorlíčková, která vyjádřila znechucení nad děním ve straně.

Jiří Vávra: „Pochopil jsem, že pokud v tak vyhrocené situaci nesložím funkci, tak to neudělá ani Tomáš Hudeček, a nerad bych rozbroji dál poškozoval stranu, jejíchž členů si vážím.“ 

Tomáš Hudeček: „Na základě žádosti vedení strany TOP 09, abych rezignoval, jsem rezignaci republikovému předsednictvu předložil a předsednictvo ji schválilo. Osobně se nemůžu smířit s tím, že se vedení pražské organizace schází s kmotry.“

Kauzu Opencard Hudeček ustál

Tomáš Hudeček zůstal lídrem kandidátky pro podzimní volby i přes obvinění v kauze Opencard. Policie jej podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Firma Haguess (dnes eMoneyServices) měla získat zakázku na údržbu a správu softwaru za zhruba 74 milionu korun v jednacím řízení bez uveřejnění. Spolu s Hudečkem bylo obviněno dalších 14 osob, včetně radních, magistrátních úředníků i bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS).

Opencard
Zdroj: ČTK/René Fluger

Obvinění se hájí tím, že neměli jinou možnost než firmě Haguess zakázku dát, neboť tehdy byla výhradním držitelem licencí a jako jediná mohla spravovat systém. Podle nich byly smluvní vztahy špatně nastaveny již v roce 2006, kdy tzv. „Bémova karta“ vznikla. Vinu svorně odmítají i oba bývalí primátoři Prahy. „K zodpovědnosti jsou účelově stavěni lidé, kteří se snažili, a v mém případě i nadále snaží, vyřešit předražený projekt Opencard. Tým pod vedením státní zástupkyně se odmítl zabývat tím podstatným – kdo za celou kauzou stojí a kdo z ní profitoval na úkor města,“ prohlásil tehdy Hudeček.

Tůma vyhrál TOPce Prahu, primátorem se však nestal 

Personální nestabilita pražské TOP 09 se projevila již po obecních volbách v roce 2010, které sice suverénně ovládla, přesto si však nedokázala zajistit dostatečnou podporu zastupitelů. Koalici spolu nakonec uzavřely ODS a ČSSD, na což tehdejší první muž pražské TOP 09 Zdeněk Tůma zareagoval odmítnutím místa radního a přijmutím zaměstnání v soukromé sféře v poradenské společnosti KPMG. Tuto variantu Tůma zvolil údajně proto, aby se mohl znovu ucházet o primátorský post v případě, že by koalice ODS a ČSSD nevydržela celé volební období. „Pak bych se musel na 100 procent vrátit, což KPMG chápe,“ tvrdil Tůma. Velká koalice nakonec skutečně zkrachovala, o pozici primátora se však nakonec neucházel Tůma, ale právě Hudeček.

bývalý guvernér ČNB
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš
Vydáno pod