Rodina nepočká. Nebo ano? Jak se žije rodinám odsouzených?

Praha - Co prožívají rodiny odsouzených a jejich děti? Na to hledal odpověď nový dokument Rodina počká, který se dnes mimořádně promítal ve věznici Světlá na Sázavou. Jeho autorem je dokumentarista Petr Mikšíček, jenž se pokoušel zjistit, nakolik vězňům pomáhají pevné rodinné vztahy. Pro některé z nich se navíc jednalo o jedinečnou možnost setkat se s nejbližšími.

Dokument Rodina počká se promítal ve věznici (zdroj: ČT24)

Pokud je v rodině někdo trestaný a odsouzený k pobytu ve vězení, je potřeba situaci vysvětlit dětem, což mnohdy není jednoduché. O některé z nich se stará druhý partner, některé přejdou rovnou do péče svých prarodičů. „Já jsem jim jenom řekla, že maminka zlobila. Podstatou bylo, aby věděli, že maminka je ve vězení,“ vysvětlila svou metodu Ivana Hofnerová, jejíž dcera si odpykává dvanáctiletý trest za mřížemi.

Na návštěvu chodí rodina Hofnerova jednou za měsíc. Byla však i doba, kdy na cestu do věznice neměla peníze. Nakonec jim pomohla organizace Za branou, která rodiny v podobných situacích podporuje. „Projekt se zaměřuje na rodiny, které se dají označit za funkční,“ uvedl předseda Za branou Jan Frank. Avšak událost, že otec šel do vězení nebo matka narušila jinak pohodové ovzduší rodiny, na nich nějakým způsobem stopy přece jen zanechala a je třeba najít řešení. 

Jsou to však pevné rodinné vztahy, které odsouzeným obzvlášť pomáhají. Nejen jako psychická podpora, ale také jako motivace k navrácení se do normálního života po propuštění. I samotné věznice kolikrát monitorují, zdali mají vězni funkční vztahy s rodinnými příslušníky. Pokud ne, občas se jim snaží pomoci je znovu obnovit.

Pobyt ve vězení je pro rodiny odsouzených obrovskou zatěžkávací zkouškou. O dnešní promítání filmu měly vězeňkyně ve Světlé velký zájem, nyní se na něj můžete podívat i vy: