Bavorský premiér v Praze: Ve hře je společné jednání vlád

Praha – Česko-bavorské vztahy se po desetiletích mrazivého mlčení daří napravovat a ve hře je i společné jednání kabinetů. Na své návštěvě české metropole to prohlásil premiér Bavorska Horst Seehofer, který dnes v centru Prahy otevřel stálé zastoupení největší spolkové země.

Bavorské zastoupení v ČR: Mnichov chce pěstovat kulturní i obchodní vztahy (zdroj: ČT24)

Otevření bavorského zastoupení v Chotkově paláci nedaleko Staroměstského náměstí označili oba premiéři za historický okamžik. Naráželi tak na skutečnost, že ještě před pár lety byly politické vztahy mezi Českem a Bavorskem kvůli odlišnému pohledu na poválečné dějiny a vysídlení sudetských Němců na bodu mrazu. O průlom se postaral právě Seehofer první oficiální návštěvou bavorského premiéra před čtyřmi lety.

Teď je v Česku oficiálně už počtvrté. „Každou návštěvou se blížíme k normalitě,“ konstatoval – a předseda vlády Bohuslav Sobotka dodal, že vztahy už normální jsou: „Naše vztahy už se dostaly z roviny oficiální na úroveň pracovní a přátelskou.“

Bavorské zastoupení v Česku: Otevřením zastoupení v ČR navázalo Bavorsko na Sasko, druhou německou spolkovou zemi sousedící s Českem, které svou kancelář v Praze otevřelo před dvěma lety. Mnichov si od tohoto kroku slibuje prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, zintenzivnění ekonomických kontaktů a kontaktů s českou společností. Cílem úřadu bude také propagovat Bavorsko v Česku; Seehofer ho označil za výkladní skříň své země, Sobotka doufá v to, že posílí dynamiku česko-bavorského sousedství.

Horst Seehofer otevírá bavorské zastoupení v Praze
Zdroj: ČT24/ČTK/Krumphanzl Michal

Diplomatický tanec. Nejdřív Berlín, až pak Mnichov

Ve hře je po dnešku i společné zasedání české a bavorské vlády. „Z mé strany si to umím představit, ale nebude to hned. Všechno musí jít krok za krokem,“ prohlásil Seehofer. Pro českou stranu totiž primárního partnera představuje Berlín, a nikoli Mnichov. Vládní schůzce s Bavory tak musí předcházet zasedání české vlády s kabinetem Angely Merkelové.

Úlitbu v této diplomatické partii může představovat Sobotkova cesta do Mnichova, kam ho dnes pozval bavorský premiér a která by se měla uskutečnit v první polovině příštího roku. Návštěva se tematicky zaměří na spolupráci obou zemí v hospodářství a vědě a výzkumu. Sobotku by na ní měli doprovázet podnikatelé a pracovníci ve vědě a výzkumu; ministerský předseda pak nevyloučil, že s sebou vezme i některé české ministry.

Český premiér a bavorský ministerský předseda se od roku 2010 setkali celkem pětkrát:

  • 2010 Horst Seehofer, ministerský předseda (19.–20.12. Praha)
  • 2011 Horst Seehofer, ministerský předseda (23.–24.11. Praha)
  • 2013 Petr Nečas, předseda vlády (20.–21.2. Mnichov)
  • 2014 Horst Seehofer, ministerský předseda (2. a 3. 7. Praha)
  • 2014 Horst Seehofer (4. 12. Praha)

(zdroj: MZV)

Seehofer se Sobotkou jednali také o připravované bavorsko-české zemské výstavě, která se uskuteční v roce 2016 v Praze a Norimberku a jejím ústředním tématem bude osobnost českého a německého krále a císaře Karla IV. Premiéři mluvili také o zlepšení železničního spojení mezi Prahou, Mnichovem a Norimberkem a Seehofer přiznal, že nedostatky jsou hlavně na německé straně. O nápravě chce jednat s kancléřkou Merkelovou.

Vydáno pod