Evropu křižují tisíce běženců, přitvrdit museli i čeští policisté

Praha – Cizinecká policie zesiluje kvůli rostoucímu počtu nelegálních migrantů, kteří přes Česko míří do západní Evropy, kontroly na hranicích se Slovenskem. Při poslední dvoudenní akci na jižní Moravě zadrželi policisté pět lidí, kteří neměli pro vstup do České republiky povolení, po šesti se celostátně pátralo a stovka dalších cizinců neměla v pořádku doklady.

Evropou proudí tisíce běženců, přitvrdit museli i čeští policisté (zdroj: ČT24)

Nejčastěji se daří odhalit a zadržet uprchlíky z Afghánistánu a Sýrie. Do Česka se dostanou například takzvanou balkánskou cestou. Za poslední měsíc se na jižní Morově jen ve vlacích podařilo zdržet přes 50 lidí. „Jedná se jak o skupiny, tak o jednotlivce. Největší skupinou, kterou jsme měli, byla jedenáctičlenná rodina z Afghánistánu,“ upřesnil vedoucí odboru cizinecké policie v Jihomoravském kraji Miroslav Tóth. 

Českem tito cizinci většinou projíždějí a snaží se dostat převážně do Německa. Za cestu jsou ochotni utratit stovky eur. V přepočtu může jeden uprchlík zaplatit od dvaceti do sto čtyřiceti tisíc korun. Cena je převážně za falešné doklady a letenku nebo jízdenku na vlak.

Od září do října se v Česku podařilo odhalit téměř 4 000 nelegálních migrantů. Policie připouští, že jde jen o zlomek skutečného počtu. Podle informací evropské agentury pro kontrolu hranic Frontex třeba Itálie eviduje 130 000 migrantů, kteří přicestovali po moři a  v Libyi se až 1 milion lidí připravuje na cestu do Evropy. Některé evropské státy zvažují i dočasné obnovení kontrol na hranicích. Česko připravené je, zatím se tomu ale brání.