Zákon o státním zastupitelství není v pořádku, varoval P. Zeman ministryni

Praha – Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman sepsal 44 výhrad proti návrhu zákona o státním zastupitelství. Připomínky zaslal ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO), uvedl server Česká justice, který má dopis k dispozici. Zeman zdůraznil, že jde o předběžný seznam, který může před oficiálním připomínkovým řízením ještě nabýt.

Pavel Zeman je přesvědčen, že je návrh zákona o státním zastupitelství nedokonalý a není připraven pro připomínkové řízení. „Návrh zákona se jeví potřebné zcela zásadně přepracovat, protože v této podobě nemůže být podkladem pro řádně prováděné připomínkové řízení,“ napsal nejvyšší státní zástupce v dopise ministryni Válkové. Ta si seznam jeho výhrad vůči zákonu sama vyžádala.

Zeman kritizuje změny, kterými se návrh odklání od verze projednané v Poslanecké sněmovně již loni na jaře. Je přesvědčen, že zvyšují vliv politiků na činnost státního zastupitelství. Válkové navrhl, aby 44 ustanovení, která považuje nejvyšší státní zástupce za problematická, přepsala do původní podoby.

Helena Válková po nástupu do úřadu označila nový zákon o státním zastupitelství za jednu ze svých priorit. Tehdy řekla, že jeho přínosem by mimo jiné měla být i lepší možnost vyvodit odpovědnost státních zástupců v případech, kdy nekonají. V létě pak vedení ministerstva oznámilo, že v novém návrhu by se měla kontrola nad žalobci vrátit pod výkonnou moc, aby se „nevymkli demokratické kontrole“. Proti tomu se Zeman už tehdy ostře ohradil.

Vedle Zemana současnou podobu návrhu zákona o státním zastupitelství kritizovali například vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a šéf Unie státních zástupců Zdeněk Matula.