PODÍVEJTE SE, co přinesl rok 2014 v Česku

Praha – Česko zažilo v uplynulém roce troje volby, dvě výměny v Sobotkově vládě, 25. výročí sametové revoluce i pohřeb pěti vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu. Kromě nich se lidé rozloučili také s hudebníky Ivetou Bartošovou nebo Petrem Hapkou. Projděte si výběr letošních událostí ve fotografiích. Česká televize se zeptala politiků, co oni sami poavžují za Událost roku. Přečtěte si jejich odpovědi.

A jaká jsou česká NEJ roku 2014?

Druhým nejvýše postaveným mužem Severoatlantické aliance se letos poprvé stal Čech –  náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel. Je tak prvním generálem ze zemí bývalého sovětského bloku, který se stal předsedou vojenského výboru NATO.

Českou armádu v roce 2014 zasáhla také nejtragičtější událost v jejích novodobých dějinách. Po útoku sebevražedného atentátníka zahynulo v afghánském Bagramu pět českých vojáků. Byla to největší jednorázová ztráta v zahraničních misích od roku 1990.

Rok 2014 se zapíše do historie také nejnižší volební účastí: při senátních volbách k volebním urnám přišlo přes 470 tisíc lidí – tedy necelých 17 procent voličů.

O poznání tragičtější je fakt, že po sedmi letech opět začal růst počet mrtvých při dopravních nehodách: zatím v roce 2014 zemřelo na silnicích 625 lidí, to je o 50 více oproti loňsku.

Nový rekord letos zaznamenaly také tržby internetových obchodů. Češi letos zaplatili za služby a zboží prodávané na síti přes 80 miliard korun. Pro srovnání – před necelými 15 lety v roce 2001 to byla jenom jedna miliarda korun.

Radost ze světa sportu: Na zimních olympijských hrách v ruském Soči čeští sportovci získali osm medailí – dvě zlaté, čtyři stříbrné a dvě bronzové. To je nejvyšší počet v historii českého i československého sportu – více o sportovním roku plném emocí zde.

Anketa ČT:

1) Co pro vás z hlediska Vaší ústavní funkce bylo nejdůležitější domácí událostí roku 2014?
2) Stalo se tento rok v Česku něco, co by stálo za zmínku v budoucích učebnicích dějepisu?

Prezident Miloš Zeman
1. Jmenování premiéra a jmenování vlády.

2. Myslím si, že takovou událostí je zajímavé soupeření mezi tradičními politickými stranami a novými hnutími, která často oprávněně poukazují na korupci uvnitř tradičních politických stran.

Šéf Senátu Milan Štěch
1. Za nejvýznamnější politickou událost roku 2014 považuji fakt, že se podařilo po volbách ustavit stabilní vládu. Přestože v ní jsou rozdílné subjekty a jeden politicky doposud zcela neznámý, považuji za umění ustavení funkční vlády, která v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou funguje jako stabilizační prvek v naší zemi. Přestože má stejně jako ostatní vlády dílčí problémy, které se však daří překonávat.

2. O tom, co má být v učebnicích, se nemůže rozhodovat v době, kdy se to děje. K posouzení je třeba odstup a nadhled. Proto by nebylo seriózní takto hodnotit události letošního roku. S odstupem se totiž může ukázat, že velká věc či zdánlivě převratná událost může být po letech vnímána jako nicotná, naopak „malá věc“, například vědecký objev, se po letech může ukázat být mnohem významnější, než se původně zdálo.

Premiér Bohuslav Sobotka
1. Za jednu z nejdůležitějších událostí a současně příležitostí považuji lednový nástup nové vlády, která naší zemi přinesla politickou stabilitu, hospodářský růst a lidem řadu pozitivních změn. Jsem rád, že naše vláda má, na rozdíl od svých předchůdkyň, velkou důvěru občanů, krok po kroku plní své závazky, zlepšuje fungování státu a život v naší zemi.

2. Změnili jsme radikálně hospodářskou politiku státu, místo škrtů podporujeme investice a zaměstnanost. Jako první vláda po 25 letech jsme našli odvahu konečně prosadit reformu státní správy, která posílí její odbornost a nestrannost. Přistoupením k fiskálnímu paktu jsme se jako stát vrátili do hlavního proudu evropské integrace.

Šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček
1. Zásadní domácí událostí bylo hlasování o důvěře vládě premiéra Sobotky v Poslanecké sněmovně. Po relativně dlouhém období nestability má naše země vládu s jasným mandátem.

2. Doufám, že v učebnicích dějepisu bude zmínka o události, které jsem měl tu čest se osobně zúčastnit, a to odhalení busty Václava Havla v Kongresu Spojených států amerických.

Ombudsmanka Anna Šabatová
1. Po mnoha letech mluvení se skutečně začalo pracovat na koncepci sociálně dostupného bydlení. Pokud se podaří koncepci včetně zákona uvést v život, pomůže to velkému množství lidí.