Na výročí osvobození Osvětimi možná dorazí i Putin

Brusel - Evropský židovský kongres v Bruselu v rozhovoru pro ČT potvrdil, že je velmi reálná šance, že do Česka v lednu dorazí ruský prezident Putin. Ruská hlava státu by tak Prahu navštívila na základě pozvání českého prezidenta Miloše Zemana. Ten na Fórum v Praze a Terezíně, které má uctít 70. výročí od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, pozval řadu světových lídrů, včetně amerického prezidenta Obamy nebo ukrajinské hlavy státu Porošenka.

Organizátoři uvedli, že jsou pro Porošenka a Putina připraveni zorganizovat společné setkání, kde by mohli jednat o ukrajinské krizi. „Na něco takového se samozřejmě připravujeme. Pokud by požádali o bilaterální setkání, uděláme vše pro to, aby se to uskutečnilo. Je to naše velké přání. Doufám, že se to stane a uvidíme brzy konec hrozného konfliktu na Ukrajině,“ řekla v rozhovoru pro ČT24 místopředsedkyně Evropského židovského kongresu EJC Raya Kalenová, která zároveň ČT potvrdila, že je velmi reálná šance, že Putin i Porošenko do Prahy přijedou.

Reálná šance, to znamená 70, 80 nebo 90 %?

Raya Kalenová, místopředsedkyně Evropského židovského kongresu: „Vše bude záležet na situaci. Vím, že hodně hlav států při osobních setkáních potvrzuje, že přijedou do Prahy. Rozhodnou se ale na poslední chvíli kvůli situaci v jejich vlastních zemích.“

Místopředsedkyně Evropského židovského kongresu potvrdila, že do České republiky zavítá nový předseda Evropské komise, předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ale také první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který je také komisařem pro základní lidská práva. Evropský židovský kongres se snaží, aby se vzpomínkové akce zúčastnil i americký prezident Barack Obama osobně nebo aby alespoň poslal americkou delegaci na velmi vysoké úrovni. „Mám informaci, že by do Prahy měl přijet ukrajinský prezident Petro Porošenko, informaci jsem obdržel od prezidenta republiky Miloše Zemana. Pokud jde o účast dalších státníků, to je věc příštích dnů,“ řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Putin velmi pravděpodobně přijede do Prahy (zdroj: ČT24)

Raya Kalenová, místopředsedkyně Evropského židovského kongresu:

„Máme 24 potvrzení od předsedů parlamentů, začínají docházet i nějaká od hlav států. Podle mě se ale všechna dozvíme na poslední chvíli. Pozvali jsme všechny hlavy států spojeneckých sil… Pozvali jsme všechny národy, které se aktivně podílely na osvobození. Nechtěli jsme dělat žádný zvláštní politický výběr, protože by to bylo naprosto nevhodné vzhledem k připomínce osvobození. Dějiny zapomenou na všechny malé problémy, ale vítězství nad nacismem - jeden z hlavních milníků dějin 20. století - nespojujeme s tím, co se odehrává dnes. “

70. výročí osvobození vyhlazovacího tábora v Osvětimi

Na 4. mezinárodním fóru s názvem „Let My People Live“, které se uskuteční ve dnech 26. a 27. ledna 2015 při příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, se v Praze a v Terezíně sejdou vrcholní političtí představitelé z celého světa. Během prvního dne má dojít na politická témata v panelových diskusích. Druhý den se uskuteční slavnostní shromáždění ve Španělském sálu Pražského hradu, který zakončí koncert. Následně bude v Terezíně uspořádán pietní akt v prostorách židovského hřbitova a krematoria.

Pozvánky obdrželi zástupci všech 47 států, které v roce 2009 během českého předsednictví v Evropské unii podepsaly takzvanou Terezínskou deklaraci zabývající se odkazem holocaustu, včetně asi desítky hlav států. Pozváni budou také žijící přeživší.  

O konání akce se šíře začalo mluvit v polovině listopadu, kdy vyvolalo kontroverzi zveřejnění informace o pozvání představitelů všech čtyř vítězných mocností druhé světové války, tedy i Vladimira Putina, který poslední měsíce čelí sankcím kvůli přístupu Ruska k ukrajinské krizi.

Uctění památky podobné terezínskému pořádají také přímo v Polsku, na jehož území se Osvětim nachází. O minulém kulatém výročí se tak sešlo několik desítek předních světových politiků, tentokrát je ale v plánu zvolit komornější připomínku, která se bude soustředit na přeživší holocaustu.