Česko zasáhl silný vítr, lámal a vyvracel stromy

Praha – Lidé v celém Česku s výjimkou jižní a východní Moravy musí až do zítřejšího rána počítat se silným větrem. V nárazech může dosáhnout až 90 kilometrů za hodinu, na horách kolem 110 kilometrů za hodinu. Lidé by měli omezit túry a nevydávat se na hřebeny hor. Na desítkách míst už vichr lámal a vyvracel stromy.

Varování před silným větrem platí od dnešních 08:00 do úterních 15:00 pro všechny kraje s výjimkou Jihomoravského a Zlínského. V Olomouckém kraji by mělo silně foukat jen na Jesenicku a Šumpersku. Západní až jihozápadní vítr má v nižších polohách dosahovat průměrné rychlosti nad 25 kilometrů za hodinu. „Během úterního odpoledne bude vítr na celém území České republiky pozvolna slábnout,“ uvedl ČHMÚ. ¨

Lidé by měli podle meteorologů zajistit okna a dveře a upevnit volně uložené předměty. Varovali také před větrnými poryvy, které můžou způsobit problémy řidičům.

Letošní Vánoce budou na blátě, vyplývá z dlouhodobé předpovědi ČHMÚ, mrznout by přes den nemělo až do půlky ledna. V příštích dnech bude rtuť teploměru atakovat i deset stupňů Celsia. Ochlazovat by se pomalu mělo začít od středy, od čtvrtka by na horách mohlo začít sněžit. Teploty budou během Vánoc kolem 5 °C, od pátku klesnou zhruba na jeden stupeň.

A jak bude na Vánoce? Na Štědrý den bude ještě pršet, ale potom se ochladí

Na Štědrý den očekávají meteorologové oblačno s občasným deštěm i na horách, ovšem během odpoledne může být přechodně i polojasno. Ranní teploty klesnou na 6 až 2 stupně, odpolední vystoupí na 6 až 10. Vítr bude mírně slábnout na maximálně 50 km/h v nížinách a 70 km/h na horách. Výrazně se ochladí ve druhé polovině týdne, kdy přes území ČR přejde studená fronta. Na Boží hod se čeká velká oblačnost, zpočátku s deštěm, postupně od nadmořské výšky 600 metrů se sněžením. Ranní teploty spadnou na 4 až 0, odpoledne ještě vyšplhají na 3 až 7. Na Štěpána bude zpočátku ještě zvětšená oblačnost s přeháňkami, ráno už bude mrazivé, rtuť ukáže -1 až -5 stupňů, přes den se teploty budou pohybovat mezi -1 až 3 stupni. Během dne se bude oblačnost protrhávat.