Zemanovo vánoční poselství: Sobotkova vláda dala lidem naději

Praha - Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) dala lidem naději, což podpořilo ekonomický růst, prohlásil prezident Miloš Zeman ve svém vánočním projevu. Ocenil, že kabinet pomohl rodinám s dětmi i důchodcům a zvýšil minimální mzdu. Jediný rozpor podle něj zůstává v otázce služebního zákona. „Považuji tento zákon za protiústavní, už jen proto, že diskriminuje nestraníky ve prospěch členů nebo sympatizantů politických stran,“ prohlásil prezident. Už dříve podal podnět k Ústavnímu soudu, aby zákon prošetřil.

Vznik vlády: Potíže s lustračním osvědčením

Sociální demokraté, ANO a lidovci začátkem ledna uzavřeli koaliční smlouvu, 17. ledna pak Zeman jmenoval Sobotku premiérem a koncem ledna celou jeho vládu. Při jejím jmenování ovšem nastal problém. Dosavadní pravidla totiž předpokládala, že prezident republiky jmenuje navrhované členy vlády na základě lustračního osvědčení.

„Kdybych toto pravidlo dodržel, vláda by ze známých důvodů nevznikla a mohla by nastat dlouhodobá politická krize. Proto jsem se rozhodl toto pravidlo nerespektovat,“ konstatoval Zeman ve vánočním poselství. Sobotka navrhl na post ministra financí Andreje Babiše (ANO), který lustrační osvědčení neměl. 

Prezident je přesvědčen, že Sobotkova vláda dala lidem naději. „A naděje je významný psychologický faktor ekonomického růstu,“ zdůraznila hlava státu. Zeman připomněl, že podnikatelé začali více investovat a spotřebitelé o něco více utráceli. „Kola ekonomiky“ byla podle prezidenta předtím zabržděna nesmyslnou politikou Nečasovy vlády. 

Rodina
Zdroj: ČT24/ČTK

Vyšší minimální mzda = větší motivace k práci

Zeman ocenil, že nová vláda pomohla rodinám s dětmi, ale i důchodcům, a to valorizací penzí. Sám prezident podporoval zvýšení minimální mzdy, aby se zvýšil rozdíl mezi ní a sociálními dávkami. Lidé jsou tak budou podle Zemana více motivováni pracovat. 

Prezident také podepsal návrh zákona o státním rozpočtu a těší se na zákon o prokázání původu příjmů a majetku. „Přál bych si, aby byl co nejtvrdší a aby na základě principu takzvané nepravé retroaktivity zasahoval co nejhlouběji do minulosti – nikoli, aby byl založen na principu ‚co sis nakradl, to je tvoje, ale dál už nekraď,“ konstatoval Zeman.

Podle prezidenta kabinet státní správu ještě víc zpolitizoval

  • Zeman o služebním zákonu: „Už dnešní státní úředníci připravili tuto republiku o desítky miliard korun nečerpáním fondů Evropské unie. Jejich neschopnost a nekvalifikovanost nebyla nikdy potrestána. Proto je dobré, aby státní správu vykonávali profesionálové, odborníci, a nikoli političtí spřízněnci.“

Podle prezidenta mezi ním a současným kabinetem zůstává už pouze jediný spor – o služební zákon. „Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že zcela odpolitizuje státní správu. Ve skutečnosti ale – podle mého názoru – tuto státní správu jen dále zpolitizovala tím, že vysoké úředníky státní správy nominují politici,“ poznamenal Zeman s tím, že 97 procent Čechů jsou nestraníci.

„Považuji tento zákon za protiústavní, už jen proto, že diskriminuje tyto nestraníky ve prospěch členů nebo sympatizantů politických stran,“ dodal prezident. Ten už podal podnět k Ústavnímu soudu, aby zákon prošetřil.