Do Prahy začínají přijíždět první účastníci křesťanského setkání Taizé

Praha – Do hlavního města začínají přijíždět první účastníci křesťanského setkání Taizé, které se do Prahy vrací po 24 letech. Na týdenní setkání míří do Prahy asi 30 tisíc lidí, akce potrvá do druhého ledna. Převážně mladí věřící z celé Evropy budou často bydlet u českých rodin, které jim ubytování zajišťují dobrovolně a zdarma.

Do Prahy má přijet asi 30 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Hlavní program sice začíná až v pondělí 29. prosince, už dnes se ale na výstavišti v Letňanech setkali dobrovolníci, kteří pomáhají s organizací. „Přijíždí hlavně z Evropy. Buďto ze západní – Francie, Španělsko, Itálie, ale i z východní – třeba z Ukrajiny nebo Ruska. A samozřejmě asi největší zastoupení je tradičně z Polska,“ dodává dobrovolnice Michaela Šedová.   

Nocleh často najdou u českých rodin, a to i mimo hlavní město. Třeba v Brandýse nad Labem našlo ubytování 110 účastníků. „To ubytování je na pět dnů – to předpokládá udělat jim těch pět dnů vždycky snídani. Myslím si, že je to výborná příležitost, jak se setkat s mladými lidmi v podstatě z celého světa,“ uvedl Zbyněk Ludvík, který u sebe účastníky setkání ubytoval.  

Co je komunita Taizé?

Počátek této mezinárodní ekumenické komunity se datuje na rok 1940, kdy ji založil bratr Roger. Jejím domovem je vesnice ve francouzském Burgundsku. Dnes je v Taizé stovka bratří (mezi nimi katolíci i různá protestantská vyznání z více než pětadvaceti různých národů), kteří se na celý život zavázali, že budou sdílet materiální i duchovní společenství, život v celibátu a prostotě. Komunita každoročně přijímá desetitisíce mladých křesťanů-poutníků z celého světa.

Komunita Taizé připravuje toto setkání na pozvání České biskupské konference a Ekumenické rady církví v ČR. Účastníci stráví v Praze pět dní, od 29. prosince do 2. ledna. Pravoslavní, protestantští a katoličtí účastníci se budou třikrát denně setkávat se členy komunity Taizé při společné modlitbě: ráno v hostitelských společenstvích, v poledne v chrámech v centru města a večer na výstavišti v Letňanech. 

Duchovní Roger Schütz
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

První Evropské setkání Taizé v Praze proběhlo již rok po sametové revoluci v roce 1990 na popud bratra Rogera a na základě pozvání kardinála Tomáška. Bratry Rogera a Aloise v Praze přijal i tehdejší prezident Václav Havel. Ten také po smrti bratra Rogera napsal: „Ne náhodou se z vesničky Taizé stalo poutní místo i pro mnoho především mladých lidí z naší země. Bratr Roger byl pro mne jedním z duchovních pilířů sjednocující se Evropy.“ Podporu setkání pořádaných komunitou Taizé vyjádřil při své nedávné návštěvě Istanbulu také papež František.