Dnes je poslední možnost beztrestně odevzdat zbraně

Praha -  Dnes končí zbraňová amnestie. Během jejího půlročního trvání lidé přinesli skoro čtyři tisíce neregistrovaných zbraní. „Nejčastěji lidé odevzdávají krátké střelné zbraně, hlavně tedy pistole,“ upřesnil policejní inspektor Martin Novotný. Díky amnestii nemohl být nikdo za odevzdání nelegálně držené zbraně potrestán. Někteří se ale i tak nevyhnuli problémům s policií.

Do půlnoci 31. prosince mohou lidé dobrovolně a beztrestně odevzdat do úschovy kterémukoliv útvaru policie ještě zbraň nebo střelivo. Lidé by ale neměli riskovat a přinášet na služebny výbušniny, rozbušky a podobné předměty, které vyžadují odbornou manipulaci, varují policisté. V takovémto případě je možné zavolat na linku 158 a policisté nebezpečné předměty zneškodní.

Takzvaná zbraňová amnestie probíhá už od 1. července a do 30. listopadu lidé odevzdali celkem 2 905 zbraní a 368 315 kusů střeliva. Nechyběly ani kuriozity, jako třeba střílející tužka, kterou se na policejní služebně v Úpici zastřelil muž podezřelý z vloupání. K raritám vztahujícím se ke zbraňové amnestii patří vojenská raketa S5 zabalená do ručníku, kterou její majitel v říjnu přinesl do plzeňského obchodu se střelivem zřejmě v domnění, že ji tam v rámci amnestie může zanechat.

Končí zbraňová amnestie (zdroj: ČT24)

Za posledních 15 let jde už o třetí zbraňovou amnestii. Ta se vyhlašuje vždy, když se upravuje zákon o zbraních. Poslední byla před pěti lety. V roce 2009 lidé odevzdali necelých osm tisíc zbraní, letos to je necelá polovina.

Zbraně v Česku v číslech:

  • přes 700 000 legálně držených zbraní
  • 300 000 držitelů zbrojních průkazů všech kategorií