Lámou se časy. Česko dává sbohem starému roku

Praha – Česká republika slaví konec starého a začátek nového roku. Jako tradičně je silvestr spojen se mší na Hostýně, česko-slovenským setkáním v Karpatech a především s bujarými oslavami na horách a v městských ulicích.

PRAHA: Centrem oficiálních silvestrovských oslav je Staroměstské náměstí. Program začal v 15. hodin dětským programem a trvá až do půl jedné, jako tradičně je ale v historickém centru metropole spíš než čeština slyšet ruština a angličtina. Novoroční ohňostroj čeká město 1. ledna v 18. hodin, odpálen bude z Letenských sadů.

Kvůli silvestrovskému veselí na pořádek v pražských ulicích dohlíží v posíleném množství státní i městská policie. „Zvýšený dohled nad veřejným pořádkem bude zajišťovat 150 strážníků,“ informoval už v poledne mluvčí městské policie Jan Čihák. Hasiči připravili na Staroměstském a Václavském náměstí cisterny a také záchranářů je v práci o několik desítek víc než v běžné dny, do centra metropole jich zamířilo 120. Na Můstku i v Pařížské ulici od 17. hodin stojí sanitky, na Václavském náměstí záchranářský modul.

V pražském Jazz Clubu Ungelt, v Redutě, Paláci Akropolis nebo v Rock Café se koncerty spojují se silvestrovským večírkem. Klubové kino Aero nabídlo předpremiéru černé komedie Birdman. Multikulturní prostor Podnik zase chystá akci s názvem ANTISilvestr, na které se bude od 23 hodin pouštět dokument Velká noc. Tradiční Silvestrovskou noc připravila i Státní opera Praha. Série představení Netopýr potrvá s přestávkami až do půlnoci. Až skončí, změní se jeviště na taneční parket.

BRNO: Na jevišti Městského divadla Brno slaví silvestra druhou premiérou hry Voskovce a Wericha - Těžká Barbora. A ještě o něco zpátky, do doby swingu, elegantních tančíren a kabaretů se v Brně mohou vrátit ti, kdo dorazí do hudebního klubu Fléda.

Oficiální oslavy příchodu nového roku Brno šetří na 1. leden, kdy připravilo celodenní zábavní program. Ten v šest hodin večer vyvrcholí ohňostrojem ze Špilberku pojmenovaným Odkazy obránců Brna. Moravská metropole si totiž v roce 2015 připomíná nejen 70 let od konce druhé světové války, ale i 370 let od obléhání města Švédy. Magistrát na novoroční oslavy přispěl 600 tisíci korun.

PŘEROV: Skokem do ledové Bečvy se otužilci rozloučili s rokem 2014.  Tradiční recesistické akce se zúčastnily čtyři desítky plavců z celé Moravy a přilákala také stovky diváků. Tato silvestrovská show se jako vzpomínka na známého přerovského rodáka a přemožitele kanálu La Manche Františka Venclovského konala už po třiapadesáté.

VELKÁ JAVOŘINA: Už odpoledne oslavily tisíce Čechů a Slováků příchod nového roku na hraniční hoře Velká Javořina v Bílých Karpatech, společně si připili, zazněla československá hymna a vzplála vatra vzájemného přátelství. Tradiční setkání proběhlo poprvé v čase dělení Československa před jedenadvaceti (resp. dvaadvaceti) lety, kdy jeho účastníci demonstrovali i svůj smutek a vzdor z rozpadu společného státu.

JAVOŘICE: Na nejvyšším vrchu Českomoravské vrchoviny si po poledni připíjely na nový rok davy turistů. Po čerstvě zasněžených cestách vyšlapalo do kopce i hodně rodičů s kočárky, nechyběli ani lidé se psy a cyklisté. Populární silvestrovský výstup se konal sedmnáctým rokem.

SV. HOSTÝN: Příchod nového roku bez hluku a přípitků nabízí bazilika na Svatém Hostýně. Nejnavštěvovanější poutní místo v zemi jako tradičně hostí novoroční půlnoční mši, která začíná v první vteřině roku 2015. Letos se jí účastní na pět tisíc poutníků. „Duchovní radost je mnohem krásnější než ta uměle navozovaná alkoholem a petardami,“ uvádí rektor baziliky Jiří Šolc.

VRBĚTICE: Hořkou příchuť mají silvestrovské oslavy ve Vrběticích na Zlínsku. Starostové obcí v blízkosti explozivního muničního skladu sice vyzvali okolní vesnice a obyvatele, aby po pyrotechnice pro letošní rok nesahali, i tak se tu ale občas petardy a jiná zábavní pyrotechnika ozývají. Pyrotechnici, kteří areál čistí, přitom musí s každým výbuchem zjišťovat, zda nepřichází z epicentra (detaily zde).

PYROTECHNIKA: Oslavy příchodu nového roku se už tradičně pojí s používáním zábavní pyrotechniky. V pozoru jsou hlavně hasiči, protože počet požárů na Silvestra za poslední tři roky výrazně narostl. Zatímco v roce 2010 museli poslední den roku likvidovat 17 požárů, o rok později jich bylo už 40 a loni 59. Pyrotechnici proto znovu na lidi apelují: dávejte si při manipulaci s výbušninami pozor a kupujte jen prověřené zboží. „Je zapotřebí kupovat výrobky s českým návodem použití a nesmí být prošlá expirace, doba použitelnosti tohoto výrobku,“ zdůraznil šéf policejních pyrotechniků Michal Dlouhý.

K prvnímu známému zranění letošního silvestra došlo v souvislosti s pyrotechnikou už odpoledne; v Bochově na Karlovarsku se vážně zranil dvanáctiletý chlapec, výbuch mu způsobil devastující zranění posledních článků dvou prstů. Skončil v nemocnici.

Reportáž: Praha se připravuje na silvestrovskou noc (zdroj: ČT24)