ČSSD se na Vysočině dohodla s ANO. Teď hledají třetího do koalice

Stavebními kameny krajské koalice na Vysočině bude ČSSD a Hnutí ANO. Zástupci obou politických subjektů by nejraději vstoupili do spolupráce ještě se třetím koaličním partnerem. Toho budou hledat při dalších jednáních. Hejtmanem zůstane lídr kandidátky ČSSD Jiří Běhounek.

„Výsledek voleb nás k tomu jednoznačně opravňuje,“ řekl Běhounek. O výsledku dnešního jednání a o všech možných variantách složení koalice bude ve středu jednat krajský výkonný výbor ČSSD. Názory na třetího partnera jsou podle Běhounka rozdílné, bude se dále vyjednávat.

Nejčastěji se v kuloárech jako o třetím koaličním partnerovi spekuluje na jedné straně o komunistech, na té druhé pak o lidovcích. ČSSD na Vysočině dosud s komunisty vládla, což by v dalších jednáních mohlo hrát v jejich prospěch.

Dohoda nejsilnějších je hlavní

Podle volebního lídra ANO Jana Pavlíka jsou při výběru třetího koaličního partnera ve hře všechny úspěšné strany. Běhounek uvedl, že by však případná koalice s SPD a SPO měla jen 23 mandátů, což je málo. Za ideální počet označil 25 až 27 mandátů. O požadavcích na místa v radě a další funkce se podle obou lídrů nejednalo. Běhounek dodal, že zásadní je, že dvě po volbách nejsilnější strany se domluvily.

Vítězem krajských voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali 11, o šest méně než v minulých volbách.

Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém krajském zastupitelstvu bude také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.