Vědci vysvětlili, proč mají kočky tak bizarní jazyky

Kočičí jazyk má velmi specializovanou fukci, popsali vědci v nové studii. Jeho povrchová struktura je vytvořena tak, aby co nejlépe čistil a česal kočičí srst.

Každý, koho někdy olízala kočka, ví, jak podivný je to pocit – je to, jako by vám po kůži přejížděl navlhčený smirkový papír. Může za to zvláštní povrch kočičího jazyka: je tvořen spoustou drobných háčků, které připomínají žraločí zuby. Dobromady tvoří obdobu suchého zipu.

Kočičí jazyk
Zdroj: Wikimedia Commons

Nová studie amerických biologů popsala, k čemu kočkám tyto mikrostruktury jsou. Sice tyto háčky pomáhají kočkách s olizováním drobných částeček potravy, ale jejich primární funkcí je péče o srst.

„Když kočičí jazyk narazí na zašmodrchanou srst, háček se do ní zasekne a lehce rotuje, tím se do uzlíku dostane ještě hlouběji,“ popsal Alexis Noel, spoluautor studie. Tento mladý vědec ani není biolog, ale inženýr mechaniky – právě tento obor je pro vysvětlení složité struktury kočičího jazyka nejvhodnější. „Mobilita těchto háčků umožňuje kočkám ideálně rozčesávat zašmodrchanou srst.“

Háčky se od zubů na hřebenu zásadně liší, jsou totiž mobilní. Když je kočka nevyužívá, jsou položené na sobě, podobně jako tašky na střeše. Při použití se háčky napřímí, ale jsou všechny soustředěné jedním směrem – díky tomu se zbytky vyčesaných chlupů mohou dostat pryč a ideálně správným směrem. To znamená k jícnu, kočky pak chlupy polykají a později vyvrhují.

Kočičí jazyk
Zdroj: UPI

Noel a biologové vytvořili velký model kočičího jazyka, který je o 400 procent větší než ten normální. Na něm testovali své hypotézy a analyzovali funkcionalitu háčků. V testech se ukázalo, že tato struktura dokáže dokonale rozmotat zauzlované a zašmodrchané chloupky a také se posléze velice snadno čistí.

Vědci věří, že pokud by se daly tyto struktury napodobit, mohly by se využívat například v kosmetickém průmyslu nebo v medicíně. Tým už si dokonce podal patent na technologii napodobující strukturu kočičího jazyka.