V Itálii zkouší jíst medúzy, ty zamořují pláže na jihu země. Mohou i léčit rakovinu

Čím dál teplejší Středozemní moře a rozšíření Suezského průplavu v roce 2015 otevřelo bránu pro invazi medúz k italským břehům. Evropská komise považuje jejich rostoucí populaci za obrovskou hrozbu a turisté na jihu Itálie se kvůli nim bojí koupat v moři.

Podle profesora zoologie Stefana Piraina už je medúz tolik, že se s nimi Italové budou muset naučit žít. Například tak, že je zařadí do svého jídelníčku.

„Jejich počet nejde snížit,“ domnívá se profesor Piraino. Dodal, že jej lze pouze udržovat na určité hladině. V důsledku globálního oteplování jsou italská moře teplejší po delší dobu, což odpudivým mořským tvorům vyhovuje, stejně jako znečištění vody, píše NYT. „Představte si biomasu o objemu největšího ropného tankeru na světě,“ ilustruje středomořskou populaci medúz Piraino.

Medúzy proti rakovině i hladu

Italský zoolog proto s penězi od Evropské komise založil iniciativu Go Jelly, jejímž cílem je nalézt pro obrovské množství medúz využití. Podle něj lze živočichy použít při léčbě nádorů nebo jako zdroj kolagenu. A potom je lze také jíst.

Způsoby jejich chutného zpracování hledá Pirainova manželka a pracovnice italského Vědeckého ústavu výroby jídla Antonella Leoneová. Podle ní by Italové mohli medúzám přijít na chuť, jako se to již stalo v Číně a Japonsku. Piraino poukazuje na to, že i Italové se v minulosti přizpůsobili okolnostem, když začali zpracovávat jiný invazivní druh - rajče.

Zákon o pojídání medúz

Konzumaci medúz od nového roku ulehčí evropská právní úprava, která uvolňuje pravidla pro distribuci tzv. „nových potravin“. Italské ministerstvo zdravotnictví na druhou stranu vyžaduje důkladný výzkum a testování, protože středomořské medúzy nejsou stejné jako ty, které se konzumují v Asii.

Piraina s Leoneovou tak ještě čeká spousta práce, poznamenává NYT. Již nyní ale vymýšlejí způsoby, jak učinit medúzy gurmánsky atraktivní, a to ve spolupráci s restaurací Lo Scacciapensieri ve městě Lecce. Tamní kuchaři zkouší medúzy smažit, grilovat, či podávají uvařené s rukolou a čerstvým fíkem na vyvážení výrazně slané chuti. Podle Piraina má maso medúz vysoký podíl bílkovin a omega-3 mastných kyselin. „Je to vynikající,“ tvrdí zoolog, zatímco si do úst vkládá kousek smažené medúzy.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Věčné chemikálie vymizí z obalů i oblečení. Důvodem jsou zdravotní rizika

Potravinové obaly, nepromokavé oblečení a nebo impregnační spreje. Všech těchto výrobků se bude brzy týkat zákaz takzvaných „věčných chemikálií“. Ten začne platit příští rok a zavádí harmonogram, kdy by první výrobky s těmito chemikáliemi měly mizet z trhu. Důvodem zákazu jsou zdravotní rizika, která tato skupina chemikálií přináší.
před 21 hhodinami

Ženy poznají nemoc podle obličeje lépe než muži, ukázala studie

Lidé mají pozoruhodnou vlastnost rozpoznat projevy nemocí jenom podle změn fyzického vzhledu, a to i podle drobných náznaků, jako jsou pokleslá víčka, bledé rty nebo méně prokrvené tváře. Většinu těchto náznaků jsou lidé schopní rozeznat intuitivně, aniž by se na tuto analýzu příliš soustředili. Podle nové studie jsou ženy výrazně schopnější než muži vycítit tyto nenápadné signály.
24. 12. 2025

Ozempic mění nakupování v Americe

Když Američané začali užívat léky potlačující chuť k jídlu, jako jsou hlavně populární Ozempic a Wegovy, změny se projevily velmi rychle nejen na váze v koupelně, ale podle nové studie hlavně v obchodech s potravinami.
23. 12. 2025

Kdy a kde bude na Štědrý den sněžit? Podívejte se na přehlednou mapu

Na některých místech Česka by mohlo na Vánoce sněžit. Nebude jich mnoho, sněhu bude spíše málo, ale naděje na bílou pokrývku existuje.
23. 12. 2025
Načítání...