Deset minut, které vyvrátí spekulace o pádu World Trade Center

Proč zkáza budov Světového obchodního centra před 15 lety nejvíce ze všeho připomínala řízenou demolici? Byla skutečně jedinou ocelovou budovou, která lehla kvůli požáru? Shořelo u budovy Pentagonu všechno na prach včetně motorů letadla? Argumenty českého experta na ocelové konstrukce se opírají o osobní zkušenost i oficiální zprávu, jejíž oponentury se kdysi zúčastnil.

Příznivci konspiračních teorií rádi argumentují krátkými údernými videoklipy. Deset minut vysvětlení stačí i špičkovému českému odborníkovi, který se pokusil vyvrátit některé spekulace:

Profesor Ing. František Wald, CSc. je předním českým expertem v oborech stavebnictví, specializuje se na ocelové konstrukce, požární návrhy konstrukcí a podobné obory. Ve své práci využívá informatiky a numerického modelování konstrukcí, rád ale používá i výsledky experimentálního výzkumu.

V pátek večer byl jedním z hostů pořadu 90' ČT24, kde hovořil o příčinách pádu budov World Trade Center. Mezi jinými také demaskoval teorii o údajně řízené demolici, kterou dle konspirátorů způsob zřícení připomínal nejvíce.

Ve skutečnosti šlo o dominový efekt – po nárazu letadel se narušily opěrné nosníky a nepoškozená patra se začala propadat budovou směrem dolů – způsobem často nazývaným jako „lívancový kolaps“. Všemu samozřejmě dopomohl extrémní žár způsobený hořícím kancelářským vybavením: třeba papíru, koberců nebo nábytku.

Teroristické útoky 11. září 2001
Zdroj: ČTK/AP/Shawn Baldwin

„Letecké palivo byla jakási zápalka. Šlo o 30, respektive u druhé věže 40 tun, které zapálily běžný kancelářský nábytek a papír. Ty navíc hořely poměrně nestandardně,“ uvedl expert ve večerní Devadesátce. „Zajímavé je, že budova č. 1 spadla při chladnutí konstrukce, zatímco budova č. 3 při zahřívání. Obě se tak zřítily trochu jiným způsobem.“

A časté výpovědi svědků o zaslechnutí zvuku výbuchů? Podle oficiálních studií jen důsledek extrémně silného vytlačení vzduchu při kolapsu jednotlivých pater, což potvrzuje i Wald.

Na většinu námitek už přesvědčivě odpověděla zpráva NIST z roku 2008. Jde ale o 130stránkovou publikaci plnou detailních analýz, pro jednoduchost je lepší vysvětlení profesora Walda. Zde se můžete podívat na jeho obsáhlejší přednášku k tématu pádu World Trade Center: