Aplikace Mapy.cz zjistí, jestli byl člověk blízko nakaženého nemocí COVID-19

Už víc než 470 tisíc lidí kvůli koronaviru dobrovolně sdíli svoji polohu v aplikaci Mapy.cz. Smyslem nové služby společnosti Seznam je umožnit zpětně dohledat, jestli se uživatel delší dobu nepohyboval v blízkosti osoby pozitivně testované na nemoc COVID-19. Pokud aplikace takovou shodu polohy a času najde, pošle upozornění. Epidemiologové ovšem varují, aby lidé na tuto informaci nereagovali přemrštěně.

Stačí aktualizovat aplikace na nejnovější verzi, povolit sdílení polohy – a uživatel služby Mapy.cz už může dostávat upozornění, že v minulosti zřejmě byl v blízkosti někoho nemocného.

„V tomto okamžiku byste třeba šel za dva týdny na testování a zjistil, že jste pozitivně testovaný na koronavirus, dal byste souhlas se sdílením své polohové historie. V tom okamžiku vaše historie je historie pohybu infikovaného člověka – a všem lidem by přišla zpráva,“ vysvětluje Martin Jeřábek, manažer týmu Mapy.cz.

Kromě polohy je pro takové upozornění klíčový také čas. Aplikace nebude hlásit, pokud se její uživatel s někým nemocným na ulici jenom minul. Jiná je ale situace, pokud se ukáže, že spolu na jednom místě strávili třeba 15 minut.

Omezení a bezpečnost

Upozornění také neobsahuje informace, které vedou k identifikaci konkrétních lidí. Tedy ani přesné místo a čas možného setkání.„Data uživatelů nebudeme sdílet žádné třetí straně. Jsou to anonymizované soubory polohových dat a po skončení pandemie je deklarujeme smazat,“ říká Aneta Kapuciánová, manažerka PR společnosti Seznam.cz.

Data pro aplikaci jsou získávána od všech subjektů, které spolupracují na zastavení epidemie. Protože je tato aplikace založená na polohových datech, nemůže být dokonalá: „Polohová data této aplikace nemusí přesně fungovat v budovách, v metru a tak podobně,“ uvádí Seznam. Výstupy by tedy neměly člověku dávat falešný pocit jistoty, ale spíše by měly uživatele varovat.

Podle epidemioložky Kateřiny Fabiánové může být adekvátní reakcí na takové upozornění preventivní omezení kontaktu s lidmi a sledování teploty. Zároveň se ale obává, že zpráva vyvolá přehnané obavy. „Mohou vést k tomu, že začnou houfně navštěvovat odběrová místa a to samozřejmě není ta správná cesta, protože u člověka bez klinických příznaků ty testy nejsou doporučovány,“ popisuje vědkyně a dodává, že když budou všichni nosit roušky, tak ani takové setkání zdaleka nemusí znamenat nákazu.